Svet

Za četvrt veka ubijeno 2.297 novinara

Na konferenciji Uneska o bezbednosti novinara, šefovi u medijima su upozorili na učestalo nekažnjavanje napadača na novinare i pozvali da se izvrši veći pritisak na vlasti u zemljama u kojima se napadaju novinari.

novinar izvestac mediji

„Zločini nad novinarima, nebitno da li se radi o ubistvima, nasilju, hapšenjima, zastrašivanjem, postali su previše česta pojava. Nažalost, postaju normalnost“, izjavio je zamenik redakcije za međunarodne vesti u Asošiejtid presu Džon Danisevski u Parizu.

Novinarka Si-En-En-a Kristijan Amanpur pozvala je članice Uneska da rade na unapređivanju slobode govora.

„Vreme je da politički lideri prestanu da u nama vide neprijatelje, jedino tako možemo da se obračunamo sa „lošim“ momcima“, izjavila je Amanpur.

Prema najnovijem izveštaju Međunarodne novinarske asocijacije, u poslednjih 25 godina ubijeno je najmanje 2.297 novinara i medijskih radnika. U prošloj godini 112 novinara ubijeno je širom sveta, a prošlog meseca sedam medijskih radnika ubijeno je u bombaškom napadu u Kabulu.

Slobodni novinari (frilenseri), posebno izveštači iz ratom zahvaćenih područja, nalaze se među najugroženijim grupama.

Medijski lideri izjavili su da medijske organizacije moraju odmah da prijave napade ili zloupotrebe njihovih kolega.

„Svakog dana, u svakom delu sveta poneki novinar je ubijen, napadnut ili povređen. Dosadašnji napori za zaštitu slobodnih novinara nisu dovoljni“, izjavio je Danisevski.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh