• Gradovi

  За елиминацију листа чекања најефикаснији је нишки „рецепт”

  Ниш – Листе чекања за тешке и компликоване операције и лечење у српским здравственим установама последњих месеци се скраћују, али на њима још има више од 66.500 пацијената који чекају на збрињавање. До смањења броја пацијената на листама чекања за 20 одсто дошло се највише захваљујући бољој организацији рада и набавци савремене опреме. Ипак, најтачније је да се листе чекања за све оперативне захвате, операције катаракте, уградњу вештачких кукова, колена и операције кичме, могу у Србији брзо, ефикасно и у врло кратком року елиминисати. Да се ово заиста може урадити говори пример нишког Клиничког центра, у којем су одлучили да се жестоко обрачунају са овим проблемом. У последњих годину дана одлуком органа управљања и руководства овог центра на челу са генералним директором проф. др Зораном Радовановићем, уз велику подршку Министарства здравља Србије, смењени су први људи најпре на Очној, а потом и на Ортопедско-трауматолошкој клиници. Сумњало се у малверзације и по ову установу штетну организацију рада.

  – Данас се на Очној клиници на операцију катаракте чека најуже месец дана, а на листи чекања је 595 старих и нових пацијената. А пре нешто више од годину дана на листи је било више од 3.500 пацијената, и то због прављења лажних спискова. Сумњало се да је на листу уписивано име једног правог пацијента, а за наредни период и имена чланова његове породице, па чак и нека измишљена. Због дугачког списка, пацијенти су упућивани у приватне ординације чији су власници блиски сродници лекара запослених на клиници. Ревидирали смо спискове и листа чекања је скоро нестала. Сада се обави и по стотину операција катаракте недељно, односно двадесетак дневно, а претходни руководиоци су смењени – каже за „Политику” др Радовановић.

  Трагично је, такође, истиче проф. др Радовановић, и што је једна од најреномиранијих установа овог центра, у којој су деценијама успешно уграђивани вештачки кукови и колена и збрињаване хиљаде повређених у масовним и свакодневним несрећама оригиналним методама – Ортопедско-трауматолошка клиника КЦ Ниш, била доведена до најнижих грана.

  – Због катастрофалне организације и прикривања правих разлога неуспешног рада, иако је постојало уредно снабдевање опремом, медикаментима и медицинским материјалима, на овој нашој клиници до пре два месеца обављана су само три, највише четири оперативна значајнија захвата недељно. Из дана у дан растао је број пацијената који чекају, листа чекања ширена је унедоглед а пацијенти упућивани у друге установе. Смењено је досадашње руководство и од тада се дневно ради исто онолико оперативних захвата колико се радило седмично. Морамо да се вратимо на ниво од пре пола деценије и раније, када је у хируршким салама ове установе успешно обављано и више од 170 захвата месечно и верујемо да ћемо до краја наредног лета листу чекања свести на минимум. Само у марту ове године урађено је 165 операција. Поред свих других захвата уграђена су 72 вештачка кука и 25 вештачких зглобова. Примера ради, то је дупло више на годишњем нивоу него лане, али и даље мање него у стара добра времена – каже проф. др Зоран Радовановић.

  Било је не баш малих проблема, истиче генерални директор КЦ Ниш и на плану дијагностике магнетном резонанцом, скенером и другом опремом. И ту је „пресечено”: новом и бољом организацијом рада укинуте су било какве листе чекања и сада се преко ИЗИС-а (Интегрисаног здравственог информационог система) заказује дијагностика у року од највише 30 дана, односно ниједан пацијент не сме да чека дуже од месец дана, испричао је наш саговорник.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com