• Gradovi

  За Европски парламент се гласа и у Београду и Суботици

  Готово 100.000 грађана Србије са двојним српско-мађарским и српско-хрватским пасошима има данас могућност да учествује на изборима за Европски парламент.

  У конзулатима Хрватске и Мађарске у Београду и Суботици гласање је почело јутрос у 7.00 сати, а грађани с правом гласа могу то да гласају до 19.00 сати.

  Грађани Србије са двојним држављанством имају први пут могућност да бирају европарламентарце, а највише грађана са два пасоша има у Војводини, па осим у београдским гласа се и у конзулатима Мађарске и Хрватске у Суботици, преноси РТС.

  Када је Хрватска у питању, она има 12 места у европском парламенту, пријавиле су се 33 листе, а у Србији је регистровано 27.200 бирача – 12.400 у суботичком конзулату, а у београдском конзулату 14.800.

  Што се тиче Мађарске, она има 21 место у европском парламенту, девет листа се пријавило, а 70.700 регистрованих бирача је из Србије.

  Мађари су имали прилику (који се налазе у Србији и ван матице) да гласају путем поште, тако да је већ сада извесно да је у Националну изборну канцеларију стигло око 30.000 коверата из Србије.

  „Регистровани бирачи ће данас до 19 сати у конзулату Мађарске моћи да предају своје коверте које су добили на кућну адресу у Србији, бирачи који су се изјаснили да ће гласачке листиће преузети у конзулату Мађарске у Суботици (њих 684) моћи ће да обаве своју грађанску дужност до 19 часова уз важећи документ”, речено је у конзулату Мађарске у Суботици, јавља Танјуг.

  Сви хрватски држављани који немају пребивалиште у Хрватској, а живе у Војводини, могу да гласају, навели су из хрватског конзулата у Суботици.

  Ти гласачи не морају се регистровати, већ могу да дођу са личном картом Хрватске и да гласају, преноси РТС.

  Комесаријат за избеглице и миграције Србије такође је подсетио све пунолетне грађане избеглице из Хрватске који поседују хрватско држављанство (домовницу) и било који важећи документ Републике Србије са сликом, да данас могу да гласају за представнике Републике Хрватске у Европском парламенту, у недељу, 26. маја.

  У недавном саопштењу Комесаријата се наводи да хрватски држављани у Републици Србији могу да гласају на бирачким местима у просторијама Конзуларног уреда Амбасаде РХ у Београду (Кнеза Милоша 82) и Генералног конзулата Републике Хрватске у Суботици (Максима Горког 6).

  Без обзира на то да ли су се до 15. маја регистровали или не, сви пунолетни грађани држављани РХ могу да гласају ако у дипломатско-конзуларним представништвима РХ затраже потврду и са собом понесу на увид домовницу и важећи документ Републике Србије са сликом, каже се у саопштењу.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com