• Gradovi

  Za i protiv Oreškovića na poziciji budućeg premijera

  ZAGREB – Prvo obraćanje Tihomira Oreškovića, nakon što ga je predsednica Kolind Grabar Kitarović predložila za mandatara, izazvalo je buru reagovanja na društvenim mrežama zbog njegovog nepoznavanja hrvatskog jezika, a šef karlovačkog HDZ-a Damir Mandić je svima koji su ismejali mandatara predložio da se isele iz zemlje.

  “Svi koji se ismijavate sa hrvatskim jezikom Oreškovića, predlažem da iselite iz Hrvatske i uspete u svojoj struci sa svojim engleskim. Sretno!”, napisao je Mandić na svom Fejsbuk profilu revoltiran kritikama na račun jučerašnjeg Oreškovićeva govora, piše karlovački Kaportal.

  Neki se slažu s Mandićem, no neki smatraju da je reč o nepromišljenoj izjavi, pogotovo kad se uzme u obzir da je jedan od glavnih ciljeva takozvane Domoljubne koalicije iseljavanje stanovništva.

  „Skandalozna izjava direktora jedne obrazovne ustanove. S druge strane jednostavno glupa izjava relativno visoko pozicioniranog člana stranke koja je u predizbornoj kampanji kao glavni cilj naglašavala zaustavljanje iseljavanja iz države“, napisao mu je na Fejsbuk zidu jedan komentator.

  Osim što je visoki stranački funkcioner, Mandić je i direktor karlovačke gimnazije.

  „Šta će misliti učenik škole koji je tokom današnjeg dana lajkovao (ili jednostavno smatra smešnim) nešto vezano za navedenu temu i onda pročitao komentar direktora škole koju pohađa”, napisao je neko Mandiću.

  Inače, izbor Oreškovića za mandatara izazvao je razna reagovanja u hrvatskoj javnosti, a dvojica sociologa izrazila su krajnju skepsu prema osobi o kojoj su se saglasili šefovi Mosta i HDZ-a, Boža Petrov i Tomislav Karamarko.

  „Izbor mandatara jedan je od najočitijih pokazatelja slabosti Domoljubne koalicije i Mosta. Mandatar kojega su predložili nema nikakvog legitimiteta za obavljanje dužnosti na koju je predložen jer nije izabran na parlamentarnim izborima, a imaće golemu moć“, rekao je profesor Fakulteta političih nauka Dražen Lalić.

  Lično, kaže Lalić, još nikada nisam čuo za tog čoveka, niti je za njega čuo iko s kim sam u poslednjih nekoliko sati razgovarao.

  Božo Petrov i njegovi šradnici iz Mosta pokazali su se kao kukavice koji nisu kadri preuzeti odgovornost., smatra Lalić i dodaje:

  „Kad je već šest nedelja rastezao pregovore, odlučivao ko će biti na čelu nove vlade i koje će ona reforme sprovoditi, onda je trebao ili predložiti mandatara ili prihvatiti ponudu da to bude on sam. Koji god bili njegovi stvarni razlozi za ovo što je učinio, reč je o kukavičluku, neodgovornosti i nebrizi prema očekivanjima birača“.

  Lalić smatra da bi problem bio manji da je barem reč o stručnjaku kojega hrvatska javnost poznaje.

  Duško Sekulić, profesor sociologije na zagrebačkom Pravnom fakultetu smatra da je izbor Oreškovića legalan, ali ne baš uobičajen.

  On se, kaže, bavi proučavanjem političkih elita i iznenađen je predlogom za mandatara.

  „To nije ništa nelegalno, ali je u sustavu parlamentarne demokracije krajnje neuobičajeno na čelo vlade dovoditi stručnjaka kojeg niko u državi ne poznaje i koji je, uz to, veći deo života i karijere proveo izvan Hrvatske. Imali smo izbornu kampanju u kojoj su stranke i koalicije obećavale da će državu voditi u nekom smeru, a sad se iz šešira izvlači nepoznata osoba za premijera“, rekao je Sekulić.

  Za njega je nezamislivo, kaže, da bi čovek koji je na neki način izvučen iz šešira mogao imati politički autoritet potreban za vođenje vlade.

  „Ljudi koji su na čelu vlada nisu samo menadžeri. Premijeri su pre svega političari, osobe s izbornim legitimitetom, koji uz političko mogu imati i menadžersko iskustvo. U nadležnosti premijera nisu samo ekonomska pitanja, on vodi i politiku, bavi se, na primer, pitanjima teritorijalnog ustrojstva države te spoljnom i unutrašnjom politikom“, naveo je profesor.

  Menadžer, kazao je može eventualno voditi neko ministarstvo.

  “ Ovo ne izgleda kao ozbiljan potez, nego ostavlja utisak da se za premijera postavlja osoba koja će biti tek fasada, a neko drugi će iz pozadine povlačiti konce“, zaključio je Sekulić za zagrebački Jutarnji list.

  TANJUG / FOTO HINA / DAMIR SENCAR

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com