• Regioni

  Za Jugoslavijom najviše žale u Srbiji, a najmanje na Kosovu i u Hrvatskoj

   

  Za Jugoslavijom najviše žale u Srbiji, a najmanje na Kosovu i u Hrvatskoj

   

  U Srbiji za bivšom Jugoslavijom žali čak 71 odsto stanovnika, dok za zajedničkom državom najmanje žale na Kosovu i u Hrvatskoj, pokazuju rezultati regionalnog megaprojekta „Strategija simbolične izgradnje nacije u državama Jugoistočne Evrope“, piše Tportal, a prenosi Beta.

  Rezultati istraživanja na 10.500 ispitanih svedoče da su gradjani Kosova najlojalniji svojoj novoj državi, odnosno svega pet odsto žali zbog raspada Jugoslavije, a u Hrvatskoj samo 18 odsto gradjana.

  S druge strane, posle Srbije, najviše za bivšom Jugoslavijom žale u BiH i to 68 odsto, u Crnoj Gori 63 odsto i u Makedoniji 45 odsto. Istraživanjem nije bila obuhvaćena Slovenija.

  Od najplastičnijih u moru pokazatelja, stratifikovanih po polu, dobi, stepenu obrazovanja, zanimanju, dohotku i drugim kategorijama, jeste taj da 97 odsto stanovnika Hrvatske voli državnu himnu, a 96 odsto i hrvatsku zastavu sa šahovnicom.

  Srpsku himnu voli 80 odsto stanovnika Srbije, a državnu zastavu 93 odsto stanovnika Srbije. U BiH, državnu himnu u proseku voli 44 odsto stanovnika, a zastavu njih oko 60 odsto.

  Projekat čiji su rezultati nedavno obradjeni i objavljeni u istoimenoj knjizi počeo je 2011. u Norveškoj.

  Inicirao ga je i organizovao Ppl Kolste sa univerziteta u Oslu, a finansirao Norwegian Research Council.

  Glavni saradnik u projektu u regionu bio je istoričar Vjeran Pavlaković, vanredni profesor na Filozofskom fakultetu u Rijeci, navodi Tportal.

   

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com