Gradovi

Za korak bliže otvaranju poglavlja 23 i 24

BEOGRAD- Srbija i MUP napravili su značajan iskorak u pogledu podizanja administrativnih kapaciteta za implementaciju pravnih tekovina EU i aktivnosti predviđene Akcionim planom za poglavlje 24 adekvatno se prate i realizuju, rečeno je u Briselu na sastanku Pododbora za pravdu, slobodu i bezbednost u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između Srbije i EU.

U okviru praćenja sprovođenja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, na sastanku se raspravljaju teme od značaja za otvaranje pregovaračkih poglavlja 23 i 24 pristupnih pregovora Srbije i EU, navedeno je u saopštenju.

Na dvodnevnom sastanku predstavnici Srbije detaljno raspravljaju sa predstavnicima Evropske komisije i država članica EU o trenutnom stanju u oblasti pravde, slobode i bezbednosti u Srbiji u odnosu na pravne tekovine EU, posebno normativnih i institucionalnih kapaciteta i kapaciteta ljudskih resursa za implementaciju pravnih tekovina i usaglašenih aktivnosti.

Oblasti koje su predstavljene prvog dana, 1. februara, pretežno se odnose na rad Ministarstva unutrašnjih poslova, poput borbe protiv organizovanog kriminala, korupcije, trgovine ljudima, trgovine oružjem i borbe protiv droga. Poseban blok posvećen je oblasti viza, azila i migracija sa naglaskom na naporima Srbije koje ulaže u rešavanje migrantske krize.

Danas, drugog dana, biće predstavljene oblasti poput borbe protiv terorizma, pranja novca, pravosuđa, osnovnih prava i slobode govora, veroispovesti i udruživanja.

U odnosu na operativne zaključke sa drugog sastanka Pododbora, koji je održan u junu 2015. godine u Beogradu, konstatovano je da su Republika Srbija i MUP napravili značajan iskorak u pogledu podizanja administrativnih kapaciteta za implementaciju pravnih tekovina Evropske unije i da se aktivnosti predviđene Akcionim planom za poglavlje 24 adekvatno prate i realizuju.

Takođe je konstatovana potreba da se u narednom periodu, u cilju što skorijeg otvaranja poglavlja, intenziviraju napori i sve dogovoreno sprovede u praksi, navedeno je u saopštenju.

Koopredsednici Pododbora za pravdu, slobodu i bezbednost u okviru S S P između Srbije i EU su u ime Srbije Aleksandar Nikolić, državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova i predsednik Pregovaracke grupe za poglavlje 24, a u ime Evropske komisije Kristos Makridis, zamenik šefa Odseka za Srbiju u Generalnom direktoratu za prosirenje.

U sastavu delegacije Srbije je više od 40 predstavnika ministarstava, vladinih agencija, sudova, tuzilastva i nezavisnih tela, navedeno je u saopštenju.

FOTO MUP Srbije

Preview

NIKOLIC I MISCEVIC

Slide

SASTANAK

Slide

SASTANAK

NIKOLIC I MISCEVIC

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh