Gradovi

Za manje od mesec dana 308 poziva ka „SOS mobingu“

Za manje od mesec dana 308 poziva ka „SOS mobingu“

BEOGRAD – Za nepunih mesec dana funkcionisanja besplatne telefonske usluge SOS mobing bilo je ukupno 308 poziva građana, od kojih je njih 30 iskoristilo mogućnost za razgovor i savetovanje sa pravnicima Republičke agencije za mirno rešavanje radnih sporova, rekao je danas direktor te Agencije Mile Radivojević.

Prema njegovim rečima, građani sa fiksnog telefona pozivom besplatanog broja 0800-300-601 i biranjem opcija od 1 do 5 dobijaju bliže informacije o tome šta je mobing, koje radnje podrazumeva i koji modeli zaštite postoje u pravnom sistemu Republike Srbije.

Pored toga, kako je naveo, predviđena je i mogućnost i da se besplatno razgovara sa pravnicima Agencije i do sada je bilo 30 takvih poziva.

„Ova usluga je svtorila mogućnost da mi u Agenciji i Ministarstvo za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka stvorimo širu sliku o pravom stanju između zaposlenih i poslodavaca“, istakao je Radivojević.

On je ukazao da su zlostavljanje i diskriminacija na radu je najčešći individualni radni spor koji se rešava pred Agencijom.

„Jedna četvrtina od ukupnog broja sporova se odnosila na taj takozvani mobing, ali s obzirom da je u 70 odsto slučajeva utvrđeno nepostojanje mobinga, već najčešće povreda nekog drugog prava ili čak zloupotreba prava mi smo uveli ovu uslugu koja uspešno funakcioniše nepunih mesec dana“, napomenuo je Radivojević.

Ministar za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Aleksandar Vulin koji je danas posetio Agenciju, rekao je da je stav ministarstva da u svim svojim delovima i segmentima bude na usluzi korisniku, bilo da je reč o PIO fond-u, Nacionalnoj agenciji za zapošljavanje, ili Republičkoj agenciji za mirno rešavanje radnih sporova.

„Mi treba da budemo na uluzi našim korisnicima, a ova telefonska linija je upravo način da se približimo ljudima. Oni mogu da nas pitaju, bilo šta iz oblasti radnih odnosa, da im se ponešto pojasni, i svakako da im se pomogne“, naglasio je Vulin.

Prema njegovim rečima, Agencija za mirno rešavanje radnih sporova

proteklih godina nije bila dovoljno prepoznata, iako ima veoma važnu ulogu.

Vulin međutim očekuje da će se uskoro izmenama Zakona o mirnom rešavanju radnih sporova drugačije postaviti njena uloga i učiniti je još važnijom.

„Ali i dok se to ne desi, i kada se to desi, mi uvek moramo da budemo na rapolaganju svakom čoveku, a ova telefonska linija je upravo za to – da saznamo nešto više o fenomenu mobinga, da ostavimo mogućnost da branimo zaposlenog i da saznamo kada se eventulano nešto loše dešava“, istakao je ministar i pozvao građene da što češće koriste besplatnu telefonsku liniju SOS Mobing.

Prema njegovim rečima, Agencija za mirno rešavanje radnih sporova se pokazala veoma efikasnom, kao organizacija koja je u stanju da pomogne i poslodavcu i radniku, posredovanjem kada nastupe problemi u preduzeću.

Direktor Agencije je ukazao da postupak pred Agencijom, koji je potpuno besplatan i za poslodavca i za zaposlenog traje maksimalno 30 dana, za razliku od sudskih postupaka koji traju i po nekoliko godina.

„Svi postupci koji se pokrenu pred Agencijom, kada dobijemo saglasnost obe strane, okončavaju se u roku od 30 dana“, naglasio je Radivojević.

Inače, SOS mobing usluga je građanima dostupna 24 sata, dok je razgovor sa pravnom službom Agencije, moguć od 07 i 30 do 15 i 30, pozivom pomenutog broja uz biranje tastera 0.

Za pokretanje postupka pred Agencijom, odnosno nezavisnim arbitrom sa liste Agencije, o čemu se mogu dobiti detaljne informacije preko usluge SOS mobing, potrebna je saglasnost poslodavca za rešavanje spora.

Prosečno, poslodavci daju saglasnost za svega 20 odsto predloga u vezi mobinga, što je, kako navode u Agenciji, srazmerno dobijanju saglasnosti i u drugim radnim sporovima.

Od ukupnog broja pokrenutih slučajeva za mobing nezavisni arbitri sa liste Agencije su utvrdili mobing u 30 odsto slučajeva i poslodavcima dali preporuku za otklanjanje sporne situacije.

U 50 odsto slučajeva se radilo o povredi drugih radnih prava, a u 20 odsto postoji sumnja da je u pitanju zloupotreba prava na zaštitu.

Zaštita od mobinga se, osim u postupku pred Agencijom koji je regulisan Zakonom o mirnom rešavanju radnih sporova, može zatražiti po Zakonu o sprečavanju zlostavljanja na radu, koji reguliše zaštitu u dva nivoa.

Prvi nivo se odnosi na interni postupak obaveznog posredovanja kod poslodavca, a drugi nivo je sudska zaštita.

Detaljno o svim ovim mogućnostima građani se mogu upoznati putem usluge SOS mobing, kao i na sajtu Republičke agencije za mirno rešavanje radnih sporova.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh