• Lokalne Novosti

  За осам месеци 114 локалних самоуправа расписало конкурсе за медијске пројекте

  Од децембра претходне године до данас, према подацима Удружења новинара Србије, конкурсе за суфинансирање производње медијских садржаја у области јавног информисања расписало је 114 локалних самоуправа.

  Конкурсе за 2017. годину нису расписале 52 локалне самоуправе.

  Укупно је за текућу годину расписано 120 конкурса, а шест општина и градова расписало је конкурсе по два пута.

  Министарство културе и информисања у марту ове године расписало је седам конкурса за суфинансирање медијских садржаја од јавног значаја.

  Војвођански секретаријат за културу и јавно информисање расписао је конкурсе у две наврата, у марту четири и у јулу још два.

  Према евиденцији УНС-а, од укупног броја расписаних конкурса у општинама и градовима у посматраном периоду, у тренутку објављивања, њих 46 није било у складу са Законом о јавном информисању и медијима и Правилником о суфинансирању пројеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања.

  Коалиција новинарских и медијских удружења (УНС, НУНС, НДНВ, АНЕМ и Локал прес) реаговала је у свих 46 случајева и затражила од локалних самоуправа да конкурсе ускладе са прописима. То је урадило 39 локалних самоуправа.

  У седам локалних самоуправа, због одбијања надлежних да конкурсе ускладе са Законом и Правилником, Коалиција није предложила кандидате за чланове комисија за оцењивање пројеката.

  У три општине Пожаревацу, Новом Кнежевцу и Апатину конкурси су поништени, јер нису били у складу са Законом и Правилиником. У Апатину и Пожаревцу накнадно је расписан други конкурс, усклађен са прописима, па је Коалиција у тим општинама предложила кандидате за чланове комисија.

  Извор: УНС

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com