• BG

  За само 5 дана више од 16000 потписа “интернет петиције“ против дуплих течничких прегледа

  Интернет петицијом желе да укину обавезу дуплих техничких прегледа

  Око 16.000 грађана потписало је, за само четири дана, петицију о укидању одредбе закона којом ће технички прегледи за возила старија од 15 година од 5. јула бити обавезни на сваких шест месеци.

  Интернет петицијом желе да укину обавезу дуплих техничких прегледа.

  Иако електронске петиције у Србији немају правно дејство, огорчење грађана је велико, а коментари су углавном слични и своде се на следећи: „Да имам више новца, возио бих млађа кола“, преносе „Новости“.

  Посебно су огорчени грађани који су недавно увезли старије аутомобиле.

  „Потписујем петицију зато што сам увезао ауто пре два месеца и папрено платио све хараче и дажбине и прешао све АМСС прегледе и технички. И, ако и сад морам опет да плаћам двапут годишње технички…

  Зашто сте нам дозволили да увозимо аута 16 година стара?

  Да би нам држава наметала разне намете? Треба, онда, забранити увоз аутомобила старијих од 10 година, а не овако…“, навео је један Панчевац, потписујући међу првима ову петицију.

  Недавно усвојени правилник о техничким прегледима, чија примена почиње 5. јула, обезбедио је могућност да у потпуности заживи већ постојећи члан Закона о безбедности саобраћаја на путевима, којим се предвиђају два техничка прегледа годишње за старија возила.

  Осим тога, очекује се и пораст цене ових прегледа са садашњих нула до 2.000 динара на око 3.500 динара.

  Овај износ процењују реалним власници сервиса за техничке прегледе, док ће коначну реч дати МУП, који одређује максималну цену техничког прегледа, као и Министарство трговине које мора да одобри тај износ.

  Старо возило, које после шест месеци не прође нови технички преглед, имаће рок од свега неколико дана да све утврђене кварове и неправилности отклони.

  И мораће, у том року, да дође у исти сервис на технички преглед и докаже да му је возило сада у потпуности исправно. Ако ни тада није исправно, сервис за технички преглед то пријављује МУП-у, а власник возила мора, из почетка, да заказује и плаћа нови преглед у целости. Нејасно је шта се, у том периоду, дешава са регистрацијом возила, то јест, да ли је она и даље валидна.

  МУП још није дао свој предлог максималне цене техничког прегледа. Министарство трговине има рок од 10 дана да на то да своје мишљење. Иако примена новог правилника треба да почне 5. јула, велике су шансе да се и тај рок пролонгира. Јер, недостаје још подзаконских аката, који морају да буду усвојени до тог рока.

  По новом правилнику технички преглед ће трајати до 35 минута и неће моћи да га прођу аутомобили са корозијом, оштећеном шофершајбном, неисправним траповима, лошим гумама, ако немају филтере и слично. Сада на техничком треба да се провере пнеуматици, да ли брзинска карактеристика одговора том возила или њихова носивост.

  Процена је да ће због примене новог Правилника о техничком прегледу возила велики број времешних четвороточкаша бити склоњен са улице.

  АМСС два пута годшње спроводи акцију Исправно возило – безбедно возило, на више од 200 линија у Србији и на тим проверама буде 30 до 40 одсто неисправних возила, иако је реч о људима који проверавају исправност својих возила. Готово трећина од тих возила која су неисправна имају неисправне кочнице.

  Аутор: Новости, Тањуг

  Петиција може да се потпише на следећем линку:

  https://www.peticije24.com/ukidanje_duplog_tehnickog_pregleda_za_vozila_starija_od_15_god

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com