Gradovi

Za srpski agrar 175 miliona evra od EU do 2020.godine

Za srpski agrar 175 miliona evra od EU do 2020.godine

BEOGRAD – Ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković otvorila je danas prvu sednicu Odbora za praćenje IPARD II Programa, koji će obezbediti sprskim poljoprivrednicima 175 miliona evra do 2020. godine.

Ove godine će biti na raspolaganju 35 miliona evra, a prvi konkursi će biti objavljeni u drugoj polovini 2016. godine i poljoprivrednici će moći da dobiju od 700.000 do 1,5 miliona evra.

„Jedan od uslova sprovođenja IPARD programa je uspostavljanje IPARD odbora za praćenje koji će zajedno sa upravljačkim telom pratiti sprovođenje programa“, rekla je Bošković, koja je predsedavala sednicom Odbora u Palati Srbija.

Programom je, kako kaže, definisan set mera koji će u prvoj fazi omogućiti finansijsku podršku sektoru poljoprivredne proizvodnje, prerade i marketinga poljoprivrednih proizvoda, kao i podršku diverzifikaciji ekonomskih aktivnosti u ruralnim oblastima Srbije.

Ministarka je istakla da je proces evropskih integracija Srbije i dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU otvorilo mogućnost korišćenja pretpristupnih fondova EU za ruralni razvoj.

„Ukoliko budemo efikasni i uspešno realizujemo IPARD II program sa učešćem korisnika imaćemo u narednim godinama oko 400 miliona evra investicija u ruralni razvoj“, naglasila je Bošković.

Ona je rekla da će proces akreditacije državnih institucija, koji je neophodan za realizaciju programa, biti uspešno okončan u prvoj polovini godine, što će omogućiti raspisivanje prvih poziva za podnošenje prijava.

„Politika ruralnog razvoja EU čije ćemo temelje putem sprovođenja IPARD II programa zajedno postavljati u narednim godinama predstavlja najbolji alat i rešenje za mnogobrojne probleme sa kojima se suočavaju naša poljoprivredna gazdinstva, a naročito ona koja obrađuju male površine u područjima sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi Srbije“, navela je Bošković.

Pomoćnik ministra poljoprivrede Dragan Mirković je objasnio da je za 2016. godinu opredeljeno 20 miliona evra, ali da će biti preneto iz 2015. i neiskorišćenih 15 miliona evra.

Mirković je objasnio da će poljoprivrednici u početku sami finansirati investicije i da će nakon toga moći da im se refundira novac u iznosu od 60 do 70 odsto u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji.

„Za mlade poljoprivrednike do 40 godina refundacija je do 65 odsto, a 70 odsto je ukoliko je korisnik u planinskom području“, naveo je Mirković.

Prema njegovim rečima, u prerađivačkoj industriji je povraćaj oko 50 odsto, a ako se korisnik bavi i skladištenjem otpada može da dobije dobije dodatnih 10 odsto.

On je dodao da će u Programu IPARD država učestvovati sa 25 odsto sredstava tako da će ukupna vrednost programa iznositi oko 230 miliona evra.

„Prvi pozivi za konkurse se mogu očekivati u drugoj polovini godine“, kazao je Mirković i dodao da je krajnji rok da se odobrena sredstva povuku do 2023. godine.

Sednici pored članova Odbora prisustvuju i predstavnici Generalnog direktorata Evropske komisije za poljoprivredu i ruralni razvoj i Delegacije Evropske unije u Srbiji.

Proces evropskih integracija Srbije i dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU ostvarilo je mogućnost korišćenja pretpristupnih fondova EU za ruralni razvoj (IPARD).

Evropska komisija je, 20. januara 2015. godine, donela odluku o usvajanju predloga programa pretpristupne pomoći EU za ruralni razvoj Srbije za period 2014-2020.

Odlukom Evropske komisije određena sredstva za realizaciju IPARD programa iznose 175 miliona evra.

U skladu sa Okvirnim i Sektorskim sporazumom, država koja sprovodi IPARD II program je u obavezi da, obrazuje Odbor za praćenje implementacije IPARD II programa (IPARD Monitoring Committee).

IPARD Odbor za praćenje, članovima pruža mogućnost da svojim predlozima i radom doprinesu ostvarivanju ciljeva IPARD II programa, čime se ujedno obezbeđuje i transparentnost sprovođenja IPARD programa.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh