• Društvo

  За успешан исход борбе против стерилитета неопходно што пре се обратити лекарима

  Неки парови дођу до потомства лако и брзо.

  Нажалост, све је више брачних парова у Србији којима је све теже да се остваре као родитељи.

  По проценама стручњака сваки пети пар у Србији има проблем са стерилитетом.

  Све више младих приморано је да се после неког времена проведеног у браку обрати за помоћ гинеколога.

  – Младим брачним паровима се, након детаљних испитивања, прво препоручује од три до шест покушаја инсеминације. Ако то не буде успешно, онда је једина опција вантелесна оплодња. Оно што је кључно и што брачни парови увек треба да имају у виду. Време почетка борбе за потомство често је кључни фактор од кога зависи исход. Зато се треба што пре обратити и тражити помоћ стручњака, саветује својим пацијентима светски познати генетичар Миодраг Стојковић који тренутно води Клинику “Спебо“ у Лесковцу.

  Неки гинеколози кажу да већ после шест месеци неуспешних покушаја треба тражити помоћ у покушају за добијање потомства.

  Други препоручују нешто дужи период, али сви се слажу да време одласка код лекара за лечење стерилитета зависи највише од година супружника. Уколико се парови касније одлуче за брак и родитељство, морају брзо тражити помоћ стручњака.

  Након добијања бебе живот младих брачних парова мења се из корена.

  Остварење животног сна и неизмерна љубав ка бебицама оправда сваки тренутак борбе за потомство.

  Успешност биомедицински потпомогнуте оплодње у Србији је око 30 процената, што је на европском нивоу.

  Број инсеминација је многоструко већи, али је нажалост, успешност ове методе неупоредиво мања на свим светским клиникама, па и у Србији.

  Ленка Смадуловић је 12. децембра 2017. године прославила први рођендан.

  Она је беба која је рођена уз помоћ вантелесне оплодње.

  Емина и Дејан Смадуловић су већ 13 година заједно.

  Рано су се одлучили за заједнички живот и од тада почиње њихова битка за бебу.

  “Дејан и ја обожавамо децу и једино што смо желели је беба. Међутим, како је време пролазило, видели смо да нешто није у реду. Већ после годину дана заједничког живота, кренули смо са анализама и испитивањима. Након многобројних прегледа, анализа, консултација и лекова, одлучили смо се за инсеминацију“ каже Емина о заједничкој животној борби породице Смадуловић.

  Свака Нова година у последњој деценији, у породици Смадуловић дочекивана је увек са истом жељом. Беба је врхунац сваке љубави и брака. Некада она дође брзо и лако, а неке парове роде мало теже проналазе.

  Прву инсеминацију урадили су у Београду, али није уродила плодом.

  “Сваки неуспех у борби за потомство је велика траума за породицу, поготово мајку. Он увек ставља и љубав на искушење и испит. Управо тада је међусобна подршка и разумевање супружника предуслов да тренутни пораз, претворе у неку будућу победу и бебу“ каже Дејан.

  Видевши да време пролази лагано је почела да их хвата нервоза, па и паника. 2012. године одлучили су се за прву вантелесну оплодњу.

  По препоруци лекара и пријатеља, који су имали сличан проблем, изабрали су клинику у Новом Саду.

  “Није било лако са анализама које су биле потребне. Чини ми се да је много више трајала битка са папирима него сам процес. Неке анализе важе само три месеца, па док се извуку остале, ове прве вам више не важе. У неком тренутку помислите да сте у зачараном кругу папирологије. Посебне муке имате, ако нека анализа није у реду. Онда вас очекује прво лечење, па онда све нове анализе, нови проблем и тако у круг …“ каже Емина Станимировић – Смадуловић.

  “Буде то и физички, психички па и финансијски врло напорно. Знају то сви они који се нађу на овом нашем путу. Али све се преброди, знали смо који нам је циљ и битно је да се не одустане. Упорност је кључна ствар да се добије битка за бебу“ поручује Дејан свима онима који још увек покушавају да добију потомство.

  Емина и Дејан слажу се да је јако битна подршка и разумевање најближих, али и на послу.

  “Уз подршку, поготово  супруга, све буде лакше. Заједно смо пролазили кроз све, заједно смо и били у Новом Саду две недеље колико је трајао процес. Али ни то нам није донело бебу. Када се све завршило, била сам јако разочарана. Колико год да будете спремни, да имате јак мотив и да знате зашто то радите, ипак боли мисао да сте опет на почетку. Требало нам је доста времена да се одлучимо за други покушај“ тврди Емина.

  Након четири године одлучили су се за други покушај вантелесне оплодње.

  “2016. године у марту одлучили смо се за Клинички центар у Нишу и докторку Александру Тубић. За њу смо чули само речи хвале. Moja другарица је пре тога била исто у Нишу, код исте докторке и добила је две прелепе девојцице.

  И нисмо погрешили … Две недеље траје ишчекивање, од самог процеса до сазнања шта смо урадили. Да ли ће бар овај пут срећа бити на нашој страни? Трудила сам се да не мислим на то и скретала мисли, колико год сам могла. Када је коначно дошао тај дан, ја нисам смела да одем по резултате “бета хцг“ теста, већ је Дејан ишао. Вратио се са сузама у очима и одмах сам знала…

  Нашој муци је дошао крај. “Бета“ позитивна, суза сузу стиже,  нисмо могли да верујемо да је то могуће – након толико година борбе за бебу. Докторка Тубић  нам је помогла да добијемо наш највећи поклон који ико може добити“ са сузама у очима говори Емина.

  У Нишу су морали да станују месец дана због терапије. Како кажу, докторка Тубић је била крајње приступачна и љубазна.

  “Ми пацијенткиње смо је назвале “жена змај“. За супруга и мене то ће увек и остати…“ каже Емина.

  Трудноћа је протекла без мучнине и тегобе.

  “Имала сам утисак да могу бити трудна 100 година, не би ми сметало. И тих девет месеци је брзо прошло. Често сам се шалила да сам 12 година чекала на стомак, а да је већ после девет месеци дошло време да поново будем без њега …“.

  Сан им се остварио 12. децембра 2016. године. Емина се породила царским резом и добила  преслатку, плаву девојчицу Ленку, која по маминим речима личи на тату.

  Недавно су Смадуловићи прославили Ленкин први рођендан. Срећи родитеља нема краја, са Ленком је све и лакше и лепше.

  Не смета им неспавање, плач или устајање. Имају утисак као да су цео живот тако функционисали и ништа нам није тешко.

  “ Сећам се као да је било јуче када сам сазнала да сам трудна, каже Емина. – Нисам могла да верујем да су године ишчекивања и патње готове и да ће наш сан коначно постати јава. Сањала сам Ленку тако дуго и замишљала како ће изгледати. А онда тог хладног децембарског јутра, пре годину дана, угледала сам је баш такву савршену, какву сам је и сањала. Плаве окице и плава косица очарале су ме и заувек урезале у моје срце.  А када смо дошле кући,  бебећи мирис испунио је нашу кућу срећом, толико да смо се питали како смо уопште живели пре тебе.

  Кажу да, ако Бог да или држава одлучи да омогући бесплатан покушај вантелесне оплодње и за друго дете,  Ленка ће добити бату или секу, можда и обоје.

  Емина и Дејан поручују свима онима који се боре са  проблемом који су они победили, да никада не одустану, да мисле позитивно. Ако не из првог, другог или трећег покушаја инсеминације или вантелесне оплодње, кад тад ће успети!

  Љ.П.

  Фото: Љ.П.; породична архива породице Смадуловић

  (Израду овог медијског садржаја суфинансирала је општина Горњи Милановац. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не одражавају  ставове органа који је доделио средства)

   

   

   

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com