Gradovi

Za zločin u Belom Manastiru pravosnažno ukupno 35 godina

BEOGRAD – Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je osudio na ukupno 35 godina zatvora trojicu bivših pripadnika SUP-a Beli Manastir zbog optužbi da su ubili najmanje šest civila u toj hrvatskoj opštini 1991. godine, objavljeno je na sajtu tog suda.

Tom odlukom koja je objavljena na sajtu suda odbijene su žalbe tužilaštva i odbrane i potvrđena je prvostepena presuda Odeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu, kojom je Zoran Vukšić osuđen na maksimalnu kaznu od 20 godina zatvora, Slobodan Strigić na 10, a Branko Hrnjak na godina zatvora.

Istom odlukom šstećeni su radi ostvarivanja svojih imovinsko – pravnih zahteva upućeni na parnicu.

Vukšić, Strigić i Hrnjak su osuđeni po optužbama da su zajedno sa Velimirom Bertićem, koji je ranije pravosnažno osuđen, kao pripadnici Jedinice za posebne namene iz sastava policijskih oružanih grupacija SAO Istočna Slavonija, Baranja i Zapadni Srem ubili najmanje šest civila nesrpske nacionalnosti.

Na teret im se stavljaju i protivzakonita zatvaranja, povređivanje telesnog integriteta, zastrašivanje, teror, mučenja i nečovečna postupanja.

Državno tužilaštvo Hrvatske ustupilo je 2008. godine Tužilaštvu za ratne zločine Republike Srbije taj predmet Županijskog suda u Osijeku, na osnovu Sporazuma o saradnji u progonu učinilaca krivičnih dela ratnih zločina, zločina protiv čovečnosti i genocida.

Presuda je ranije potvrđena Velimiru Bertiću sa kaznom od godinu i šest meseci zatvora zbog izvršenja krivičnog dela ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Foto www.freeimages.com/macelo gerpe, ilustracija

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh