• Ekonomija

  Zabrana zapošljavanja i u 2018. godini?

  rukovanje,posao,dogovor,sporazumFoto: Guliver/Getty Images/Thinkstock


  Mada će od 1. januara biti povećane plate u javnoj upravi i brojnim državnim institucijama, restriktivne mere u oblasti zapošljavanja neće biti ukinute, piše Blic, pozivajući se na izvore u vladi Srbije.

  Prema saznanjima tog lista, konačna odluka biće doneta krajem decembra.

  Mera zabrane prijema u radni odnos u javnom sektoru uvedena je početkom 2014. godine i do sada je u dogovoru sa MMF-om više navrata produžavana. Poslednji put to je učinjeno kada su smanjene plate onima koji ih primaju iz državnog budžeta.

  Ipak, to nije značilo i potpunu obustavu zapošljavanja u javnom sektoru, jer su novi kadrovi primani u radni odnos tamo gde se pojavila potreba za tim. Za to je, međutim, bilo potrebno dobro obrazloženje i odobrenje Vladine Komisije za davanje saglasnosti za novo zapošljavanje, a u kojoj sede predstavnici ministarstava finansija i državne uprave i lokalne samouprave.

  Premijerka Ana Brnabić nedavno je izjavila da u javnoj upravi još nisu dobro raspoređeni kadrovi, odnosno da negde postoji višak zaposlenih, a negde manjak.

  „Uprkos zabrani, svuda gde treba mi možemo da zapošljavamo ljude to i radimo ako postoji potreba. Zahtevi se predaju komisiji i u skladu sa njihovim potrebama, obrazlaganjem, finansijskom situacijom i budžetom za plate, oni dobijaju dozvolu da zapošljavaju“, rekla je premijerka.

  Vlada je tako proteklih godina, prema njenim rečima, odobrila 4.000 novih zapošljavanja u zdravstvu, ali samo medicinskih radnika, pre svega, medicinskih sestara, tehničara i doktora. To je, međutim, bilo uslovljeno otpuštanjem kadrova u administraciji.

  Takođe, odobren je i prijem u radni odnos za oko 100 ljudi u Poreskoj upravi, zbog borbe protiv sive ekonomije, piše Blic pozivajući se na izvore u vladi Srbije.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com