• BG

  Zaev i Branbić: Postoji istorijska mogućnost da se postigne dogovor Srba i Albanaca

   

   

  Postoji istorijska mogućnost da se postigne dogovor Srba i Albanaca, ocenili su danas u Skoplju premijeri Srbije i Makedonije Ana Brnabić i Zoran Zaev.

  Brnabić je na zajedničkoj konferenciji za novinare rekla da smatra da je istorijsko pomirenje i razumevanje Srba i Albanca, za koje se zalaže predsednik Aleksandar Vučić, istorijska mogućnost koje, ukoliko se sada propusti, neće ponovo biti decenijama.

  Ako se ne iskoristi ta istorijska mogućnost, Brnabić očekuje sve veće odseljavanje mladih ljudu koji ne vide budućnost na Balkanu.

  „Poruka današnjeg dana je saradnja, zajednički razgovori i postizanje kompromisa, a ne barijere“, rekla je Brnabić.

  Dodala je da „gleda u budućnost“, „na pomirenje naroda na ovim prostorima, u ovom slučaju Srba i Albanaca“.

  „Ako neko ulaže mnogo napora, to je Aleksandar Vučić. Moje je mišljenje, možda subjektivno, da s druge strane nemamo sagovornika od poverenja za tu temu i za neki takav dogovor“, rekla je premijerka.

  Govoreći o granicama, predsednica Vlade je iznela da „neki ljudi pre 10 ili 11 godina nisu razmišljali da se time stvara nestabilnost, i tada izmene granica nisu bile problem, dok je sad odjednom to postalo osetljivo pitanje“.

  „Ako neko kaže da je pre deset godina bilo legitimno pravo da se otvara pitanje granica, danas nema pravo da osporava izmenu granica“, rekla je Brnabić i pitala „Šta se izmenilo?“.

  Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev složio se s Anom Brnabić da „treba gledati u budućnost, a ne u prošlost“ i podržao vlasti u Beogradu i Prištini da pregovorima reše problem.

  „Ja sam jedan od onih što je nedavno pregovarao (s Grčkom) i znam koliko je to teško, pa želim da poručim da treba naći rešenje za ovaj problem (kosovski) jer je 21. vek, i mladi od nas traže evropeizaciju i evropske vrednosti“, rekao je Zaev.

  Severna Makedonija će, kako je istakao, kao zemlja-prijatelj svako biti od pomoći da „ohrabri eventualni bilateralni dogovor koji bi bio postignut“.

  „Verujem da je zaista odgovarajuće vreme da se postigne istorijsko pomirenje Srba i Albanaca“, ocenio je on.

  „Evo, mi Makedonci i Grci smo se pomirili, Makedonci i Bugari su se pomirili, i verujem da će se i ubuduće dešavati i ovakve stvari“, rekao je Zaev.

  Zaev je još jednom potvrdio stav da je taksa Kosova na robu iz Srbije i BiH neprihvatljiva i istakao da Severna Makedonija od toga nema nikakvu korist, niti želi da ima.

  „To je van svega što predstavlja regionalna ekonomska saradnja i unapredjenja saradnje unutar regiona i sa Zapadnom Evropom i ostalim svetom. Treba da gradimo način kako da olakšamo trgovinu i kako da pomognemo i privredi i gradjanima. To što je (na Kosovu) uvedeno, nije od koristi“, rekao je Zaev.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com