• Novosti online

  Zaev: U pregovrima sa Grčkom došlo do približavanja

  Premiijer Makedonije Zoran Zaev izjavio je danas da je u pregovrima sa Grčkom oko imena došlo do približavanja u nekim stavovima i da je optimista po pitanju pronalaženja rešenja.On je novinarima rekao da su na sastanku šefova diplomarija u Beču od sedam početnih pozicija tri odstranjene, dodajući da su to verovatno bile najlakše tačke, ali da je signal za obe strane da rešenje može da se nadje.

  „Verujem da se sa politikom nove vlade veoma brzo mogu da se otklone i druge pozicije. Svakako, suštinske pozicije su veoma značajne, ime, da li će se manjati Ustav ili ne, jezik i druge stvari koje se tamo spominju. To je suština samog pregovaračkog procesa i mogućnosti za pronalaženje rešenja“, rekao je Zaev prilikom posete Tikveškom regionu.

  Makedonski premijer je ostao pri stavu da nema potreba za intervencijom u Ustavu Makedonije, što je jedan od grčkih zahteva, i da se dobro zna gde mogu da se naprave ustupci.

  Zaev je dodao da će, ukoliko se nadje rešenje, konačnu reč imati gradjani na referendumu.

  On je istakao da su susretom ministara spopljnih poslova Grčke i Makedonije, Nikosa Kocijasa i Nikole Dimitrova sa posrednikom UN Metjuom Nimicem, suštinski počeo pregovarački proces za rešavanje spora oko imena.

  Prema medijskim najavama, do novog susreta Dimitrova i Kocijasa moglo bi doći u Sofiji na marginama sastanka ministara spoljnih poslova zemalja EU i zemalja kadidata.

  Spor Atine s Makedonijom oko njenog prava na ime koje nosi i severna grčka oblast, godinama blokira evroatlantske integracije Makedonije.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com