Novosti online

Загреб не одустаје од позива Николића

Кабинет Колинде Грабар Китаровић негирао је да постоји пет услова које је наводно хрватска председница поставила српском председнику Томиславу Николићу за долазак у Загреб, а писање појединих медија на ту тему ових дана њен кабинет је назвао медијским спином без покрића, пише јучерашњи загребачки „Јутарњи лист”. Будући да је управо „Јутарњи лист” тај који је први објавио информацију о томе како је званични Загреб одустао од позива српском председнику, тиме је заправо оповргао своје писање од пре три дана а, истовремено, потврдио писање „Политике”.

„Јутарњи” се пре три дана позвао на изворе из окружења председнице Колинде Грабар Китаровић за тврдњу да Загреб одлаже више пута најављивану посету српског председника Хрватској због његовог захтева папи Фрањи да заустави процес канонизације Алојзија Степинца. „Политика” је тада писала да званични Загреб није донео такву одлуку већ да је реч о медијском спину, што се сада и потврдило. „Политика” се позвала на своје информације из дипломатских извора у Загребу када је изнела тврдњу да државни врх Хрватске није одустао од Николићеве посете и да ће датум тек бити договорен.

„Јутарњи лист” сада пише да нема никаквог „пакета” од пет услова, међу којима је решавање питања несталих, повратка имовине, културног блага и архивске грађе, те решавање границе на Дунаву, и додаје да је у том смислу обавештена и Канцеларија председника Србије те да се у Загребу очекује да Николић дође у посету. „Хрватска председница инсистира само на томе да се током прве званичне посете српског председника реши најмање једно отворено питање између две земље како сама посета не би била без садржаја”, речено је „Јутарњем листу” на Пантовчаку.

У кабинету хрватске председнице наглашавају да је она само инсистирала на томе да свака државна посета има квалитетан садржај, с јасним циљем, сврхом и резултатом. „Није уопште спорно да је на реду да председник Николић посети Загреб и око тога нема никаквих тензија. Посета само мора имати садржај и председница је то директно рекла Томиславу Николићу током кратког сусрета у Њујорку. Дакле, он то зна”, кажу у кабинету Грабар-Китаровић за овај загребачки дневник.

На Пантовчаку, пише лист, наводе да нико нема ништа против Николићевог доласка у Загреб, него обрнуто, али да се свакако жели избећи да посета буде само протоколарна. Уосталом, кажу, Колинда Грабар-Китаровић је и до сада избегавала сусрете „реда ради” и увек је инсистирала на садржају и дневном реду на којем су се нашле најважније теме. „Инсистирање на садржају и решавању барем једног отвореног питања само је добра основа да Николићева посета Загребу буде успешна и за Хрватску и за Србију”, наводи „Јутарњи” позивајући се на саговорнике у кабинету хрватске председнице.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh