• Gradovi

  Zagreb: Neizvesno kada će Hrvatska dobiti vladu

  ZAGREB – Nakon više od mesec dana od parlamentarnih izbora u Hrvatskoj danas se na Pantovčaku održava drugi dan trećeg kruga konsultacija o sastavu nove vlade iako, i pored najavljenih ubrzanih sastanaka Mosta nezavisnih lista sa predstavnicima dve najveće koalicije HDZ i SDP, nema ni nagoveštaja kada bi Hrvatska mogla da konstituiše Sabor i da dobije mandatara.

  Koalicija Hrvatska raste, okupljena oko SDP-a na čijem je čelu aktuelni premijer Zoran Milanović ne pristaje, naime, na tripartitnu zajedničku vladu, kao ni na nestranačkog premijera, što je ponuda Mosta.

  Povodom izjave lidera Domoljubne koalicije okupljene oko opozicione HDZ Tomislava Karamarka da su oni prihvatili uslove Mosta, reagovao je danas SDP porukom da HDZ još jednom pokušava da obmane javnost tako što ta koalicija želi da stvori utisak da su pozitivno odgovorili na zahteve Mosta, iako je jasno da su odbili mogućnost tripartitne vlade s Mostom i koalicijom Hrvatska raste.

  „S obzirom na različite interpretacije juče objavljenih odgovora koalicije Hrvatska raste i Domoljubne koalicije na predlog Mosta o formiranju zajedničke tripartitne vlade želimo jasno istaći da HDZ još jednom pokušava obmanuti hrvatsku javnost. Iako se izjavama čelnika Domoljubne koalicije želi stvoriti utisak da su pozitivno odgovorili na zahteve Mosta, iz objavljenih formalnih zaključaka je jasno da su odbili mogućnost tripartitne vlade s Mostom i koalicijom Hrvatska raste“, saopšteno je iiz SDP-a.

  Uostalom, dodaju, od samih početaka pregovora iz Domoljubne koalicije su uporno ponavljali da je takva koalicija za njih neprirodna, nerealna i neprihvatljiva. Isto tako, tvrde u SDP-u, nisu jasno i nedvosmisleno prihvatili predlog Mosta o nestranačkom mandataru, već su tek otvorili „mogućnost razgovora“ o toj temi.

  „Sasvim je jasno da Domoljubna koalicija u ovom trenutku nije jasno i nedvosmisleno prihvatila predloge Mosta“, stoji u saopštenju.

  U SDP-u napominju da je njihova koalicija Hrvatska raste poslala odgovor da je u ovom trenutku predlog formiranja tripartitne vlade neodrživ. Podsećaju na njihov javno izneseni uslov za razgovor oko toga, odnosno da svi partneri u tom procesu treba da „zahvale na saradnji“ članovima te posebno nosiocima određenih javnih funkcija koji imaju pravosnažne optužnice za teža krivična dela. Ističu i da je HDZ odmah odbacio mogućnost razgovora o tome.

  Time je, kažu, zaključena ova faza pregovaračkog procesa koji je započeo s predlogom Mosta od 7. decembra što je u potpunosti u skladu s osnovnim načelom Mosta da predlog neće biti prihvaćen ukoliko se obe strane s tim ne slože.

  U SDP-u tvrde i da ih je sve navedeno motivisalo da u njihovom jučerašnjem obraćanju Mostu i javnosti predlože nastavak bilateralnih razgovora između koalicije Hrvatska raste i Mosta, s ciljem formiranja stabilne saborske većine i nove hrvatske vlade.

  „Pozvali smo Most na definisanje zajedničkih polazišta za bilateralne razgovore. U tom smislu nismo na početku. Želimo iskoristiti sve do sada razmenjene ideje i predloge u međusobnim razgovorima. Ono što nismo u mogućnosti realizirati s HDZ-om i njegovim partnerima uvereni smo da možemo s Mostom. U svakoj prethodnoj fazi razgovora pokazali smo punu otvorenost, iskrenost i spremnost na saradnju s jedinim ciljem da u što kraćem vremenu osiguramo za Hrvatsku stabilnu vladu s čvrstom podrškom u Saboru, koja će biti u stanju da sprovoditi reforme i nastavi pozitivne trendove u privredi“, zaključuju u SDP-u.

  Nakon što je HDZ u poneđeljak naveče odgovorio da prihvata zahteve koje Most postavlja levoj i desnoj koaliciji kao uslov podrške za formiranje vlade, u Mostu su za danas sazvali sednicu Nacionalnog veća. Most je tokom pregovora s levom i desnom koalicijom o formiranju vlade od njih tražio da prihvate dva ključna uslova – o tripartitnoj vladi i nestranačkom premijeru.

  Predsednik HDZ Tomislav Karamarko je nakon sinoćnje sednice stranačkog Predsedništva poručio kako je Domoljubna koalicija pozitivno odgovorila na zahteve Mosta i predložio posizbornu koaliciju sa tom strankom.

  Foto Tanjug/Z.Žestić, arhiva

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com