Novosti online

Загреб одлаже сусрет Николића са хрватском председницом?

ЗАГРЕБ – Хрватски државни врх одлучио је да одложи више пута најављивану посету председника Србије Томислава Николића Загребу где је, како је било најављено, требало да се сретне с председницом Колиндом Грабар-Китаровић, пише данас Јутарњи лист. Главни разлог, како наводи лист, позивајући се на дипломатске изворе, је захтев упућен папи Фрањи да заустави процес канонизације Алојзија Степинца, иако се процењује да односе између Хрватске и Србије треба нормализовати после заоштравања с почетка мигрантске кризе, а „заслугом” бившег премијера Зорана Милановића.

Николић се прошле јесени састао у Ватикану с папом Фрањом, пише Јутарњи, а месец дана касније је за београдски Блиц рекао да је једна од главних тема разговора био поступак канонизације Степинца, након што је већ извршена његова беатификација и с тим у вези притисак Римокатоличке цркве у Хрватској да се тај поступак оконча чим пре.

Подсећајући шта је још том приликом Николић рекао, загребачки дневник пише да је хрватски државни врх закључио да је српски председник ушао у, како се наводи, осетљиво подручје верске политике, те да то није требало да направи.

„Степинчева беатификација није тема за Србију, већ питање за Римокатоличку цркву, а уз то има велико емоционално значење за већину верника у Хрватској. Очито је процењено да сада састанак не би имао смисла, премда треба нормализирати односе између Хрватске и Србије, који су се дефинитивно погоршали након почетка избегличке кризе када је Зоран Милановић оптужио српску владу да мигранте циљано шаље у Хрватску”, наводи Јутарњи.

Лист закључује да то значи да још неко време неће доћи до хрватско-српског састанка на врху, а на основу одговора добијеног с Пантовчака да не постоји никакав договор о билатералном сусрету који се најављује већ 12 месеци.

То је загребачком дневнику, наиме, потврдио портпарол хрватске председнице Лука Ђурић и Дарио Михелин, председницин саветник за спољну политику. Они, међутм, како се констатује, нису желели да разговарају о разлозима одлагања сусрета председника Србије и Хрватске.

Иначе, Колинда Грабар-Китаровић и Николић срели су се више пута од њеног избора на ту позицију – на састанку Брдо-Бриони у Загребу, затим у Подгорици а пре тога су кратко разговарали и у Њујорку на маргинама Генералне скупштине УН.

Танјуг

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh