Gradovi

Zagreb: Otvoren Turski kulturni centar

ZAGREB – Hrvatski zvaničnici i turski gosti, predvođeni predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom otvorili su večeras Turski kulturni centar u Zagrebu, čime je turski predsednik završio posetu Hrvatskoj posvećenu jačanju bilateralne saradnje s naglaskom na privredu.

Turska je smeštena na raskršću drevnih civilizacija koje su oblikovale svetsku istoriju, rekao je Erdogan povodom otvaranja zagrebačkog Instituta Junus Emre, jednog od 45 takvih centara koji deluju u 37 zemalja širom sveta, prenela je Hina.

O snazi hrvatsko-turskih odnosa govorili su i Erdogan i ministar spoljnih i evropskih poslova Miro Kovač, koji je s ministrom kulture Zlatkom Hasanbegovićem, zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem, s Erdoganovom suprugom i ostalim članovima turske delegacije učestvovao u istovremenom presecanju vrpce.

Erdogan je izrazio zadovoljstvo tesnom saradnjom katedre Turkologije Filozofskog fakulteta u Zagrebu i Instituta Junus Emre.

Kroz tu ustanovu nazvanu po pesniku i predstavniku filozofije sufizma iz 13. veka, zvanična Ankara od 2009. promoviše turski jezik i književnost, kulturu i istoriju, i jača kulturnu razmenu među zajednicama i regionima.

Otvaranje kulturnog centra u Zagrebu upotpunjuje obeležavanje 100. godišnjice priznanja islama u Hrvatskom saboru, rekao je ministar Kovač.

U sredu pre podne ta je godišnjica bila svečano proslavljena u Hrvatskom saboru, a posle podne programom u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu u kojem su Erdogan, hrvatski zvaničnici i predstavnici islamskih zajednica u regionu istakli pozitivan hrvatski primer međuverskog suživota i dijaloga, navodi Hina.

Foto Tanjug/arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh