Gradovi

Zaharova „prevela“ Stoltenbergove reči na „politički“ jezik

MOSKVA – Zvanična predstavnica Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova prokomentarisala je članak generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga, objavljen u britanskom listu „Gardijan“, u kojem se obratio novoizabranom predsedniku SAD Donaldu Trampu.

„Kratak sadržaj članka, preveden na „politički“ jezik: „A ko će nas izdržavati i nama upravljati? Ko će nam platiti za to mračnjaštvo koje nosimo po milosti Vašingtona? Jer poslednjih godina smo prestali samostalno da mislimo i radimo““, piše Zaharova na Tviteru, a prenosi „Sputnjik“.

Ona je Stoltenbergove reči „prevela“ u opširnom postu na ovoj društvenoj mreži.

„Mi (NATO) smo krenuli na sve zbog američkog establišmenta, uključujući raspoređivanje snaga i naoružanja na svojim suverenim teritorijama u mirno vreme. Kako ćemo sada pogledati u oči svojim narodima? Oni nam sigurno to neće oprostiti, posebno nakon rata sankcijama koji je potkopao cele grane naše pažljivo izgrađene ekonomije. Mi ćemo još i požaliti što smo počeli da živimo samostalno“, navodi se u izjavi Zaharove.

Zaharova je nastavila sa „prevodom“ Stoltenbergovog članka.

„Zažmurili smo na to što su SAD uradile u Avganistanu, na to što je proizvodnja narkotika višestruko porasla. Ti narkotici, pre svega, idu nama, u Evropu. Mi ćutimo o tome što je na hiljade vojnika iz zemalja Alijanse stradalo tokom iračke avanture SAD“, napisala je ona.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova nastavlja dalje.

„Ne zato što nas je sramota, već zato što ste nam platili za to. Nama je bilo dovoljno, mi smo čak bili spremni na manja izdržavanja, ako hoćete. Mi smo pristali da pokvarimo odnose sa Rusijom, optuživši je za sve grehe zarad vladajuće američke administracije koja je računala na to za ostanak u Beloj kući“, navodi Zaharova.

Ona svoj post zaključuje „prevodeći“ zaključak Stoltenbergovog članka.

„Shvatite, ne želimo da skinemo povez sa očiju, jer tada bismo morali da priznamo ne samo da smo se odaljili od stvarnosti, već i da smo goli. Večno, nadam se, vaš generalni sekretar NATO-a“, navodi Zaharova.

„Sputnjik“ podseća da je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg upozorio putem „Gardijana“ novoizabranog americkog predsednika Donalda Trampa na posledice raspada Alijanse.

Tokom izborne kampanje Tramp je NATO nazvao „zastarelom organizacijom“ i ukazivao je njegovim clanicama na potrebu ispunjava obaveza prema Paktu – izdvajanje iz budžeta za odbranu, što je navelo mnoge na pomisao da je Tramp skeptican prema NATO konceptu kolektivne bezbednosti.

„Nalazimo se pred najvećim izazovima za našu bezbednost u citavoj generaciji. Sada nije vreme da se dovodi u pitanje vrednost partnerstva izmedu Evrope i Sjedinjenih Država“, izjavio je Stoltenberg.

Prema njegovim recima, za poslednjih nekoliko godina situacija sa bezbednošću se „dramaticno pogoršala“ zbog Rusije i nestabilnosti na Bliskom istoku i severu Afrike.

Odgovor na ove izazove bio je jacanje kolektivne odbrane, najintenzivnije posle Hladnog rata, i SAD su tu pokazale svoju privrženost zaštiti evropske bezbednosti, rasporedivši novu naoružanu brigadu na istoku kontinenta, naglasio je Stoltenberg.

„NATO je iskoristio clan o samoodbrani (Clan 5 Ustava organizacije o pomoc´i saveznicima u slucaju napada na jednu od clanica Alijanse) samo jednom, podržavši SAD nakon teroristickog napada 11. septembra 2001. godine. To nije bila samo simbolicka podrška. NATO je preuzeo na sebe operaciju u Avganistanu, gde je služilo na desetine hiljada vojnika. Više hiljada je platilo najvec´u cenu u operaciji koja je postala direktan odgovor na napad na SAD“, podsetio je generalni sekretar NATO-a.

„Na današnji dan, udeo SAD u rashodima Alijanse za odbranu cini skoro 70 odsto i njihovi pozivi na pravicniju raspodelu tereta imaju osnove“, dodao je Stoltenberg.

Foto Tanjug/video, ilustracija

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh