• Gradovi

  Zahtev za prekršajne postupke protiv Dejanović i Lončara

  BEOGRAD – Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić podneo je zahteve za pokretanje prekršajnih postupaka protiv Klinike „Dr Laza Lazarević“ i direktorke Slavice Đukić Dejanović, kao i ministra zdravlja Zlatibora Lončara posle okončanog nadzora pokrenutog povodom pojavljivanja podataka i dokumenata o zdravstvenom stanju građanina A.K. u emisiji TV Pink, saopšteno je danas iz kabineta Poverenika.

  U saopštenju se navodi da je i u pogledu osnova za obradu i u pogledu načina obrade podataka o ličnosti u konkretnom slučaju, konstatovao niz propusta i nezakonitosti i s tim u vezi su i klinici i ministarstvu upućena odgovarajuća upozorenja.

  „Imajući u vidu da je u postupku nadzora utvrđeno da dokument koji je korišćen u emisiji TV Pink predstavlja istovetnu, vernu kopiju originalnog dokumenta koji je sačinjen u klinici, a potom prosleđen, Poverenik nalazi da postoje osnovi sumnje da je počinjeno krivično delo iz člana 146. stav 3. KZ zbog čega je podneo i krivičnu prijavu nadležnom tužilaštvu“, navodi se u saopštenju.

  Poverenik je ocenio da je ovde reč „o samo još jednoj u nizu potvrda izuzetno lošeg stanja u oblasti zaštite podataka o ličnosti i što je još mnogo gore, nespremnosti onih koji su nadležni da to stanje menjaju, da to zaista i rade“.

  Budući da je Ministarstvo zdravlja u izjašnjenju datom na zahtev poverenika navelo da su konkretni podaci odnosno zdravstvena dokumentacija traženi od strane MUP-a i njemu prosleđeni, krivična prijava je, kako se dodaje, podneta protiv NN službenog lica iz Klinike „Dr Laza Lazarević“ ili Ministarstva zdravlja ili Ministarstva unutrašnjih poslova.

  Šabić je podsetio da podaci o zdravstvenom stanju, po zakonu o Zaštiti podataka o ličnosti spadaju u kategoriju tzv. naročito osetljivih podataka što znači da moraju da uživaju poseban tretman i zaštitu.

  Takav status tih podataka dodatno je potvrđen odredbama Zakona o pravima pacijenata koji izričito predviđaju da se podaci o zdravstvenom stanju pacijenata trećim licima mogu staviti na raspolaganje samo uz njegov pristanak ili na osnovu odluke suda, ukazao je Šabić.

  „I kad postoji osnov za obradu tih podataka ona se mora vršiti na način primeren činjenici da su ‘naročito osteljivi’, što podrazumeva primenu posebnih mera zaštite, čuvanja i arhiviranja“, istakao je Poverenik.

  Primena takvih mera je predviđena članom 16. Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, a istim članom utvrđena je obaveza vlade da donese uredbu kojom će utvrditi i urediti te mere, kazao je Šabić, ukazavši da je rok da vlada donese ovaj akt istekao početkom maja 2009.godine.

  „Činjenica da nadležno Ministarstvo pravde i pored mnoštva upozorenja Poverenika nikad nije pripremilo tu uredbu, usled čega i Vlada Srbije s njenim donošenjem docni neverovatnih šest i po godina je ilustracija krajnje zabrinjavajuće neodgovornosti prema pravima građana zajamčenim Ustavom i zakonom“, zaključio je Šabić.

  Foto Tanjug/S.Radovanović, arhiva

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com