• Novosti online

  Захваљујући угледу мировњаци ВС имају свуда приступ

  Учешће у мировним операцијама један је од најзначајнијих елеманата и најзначајнијих мисија које има Војска Србије и веома смо поносни што можемо да пружимо стабилност и безбедност другим народима и другим људима, посебно што имамо искуство када су други помагали нама, рекао је министар одбране Александар Вулин отварајући 7. годишњи састанак Европске асоцијације центара за обуку за мировне операције у Београду.

  Решени смо и посвећени, додао је министар одбране, и сматрамо да је учешће наше земље кроз Уједињене нације, као за нас најзначајнијег елемента глобалне безбедности, оно што је кључно у политичком смислу. Према његовим речима, које преноси Министарство одбране, Војска Србије и држава Србија не одлазе у мировне мисије само да би постигли глобалну видљивост.

  – То је у овом модерном свету веома важно, али за нас, постоји мотив много значајнији од тога – а то је прилика да помогнемо људским бићима која пате. Када погледате где је то распоређена Војска Србије, онда знате да то што сам рекао није никакав политички манифест, већ проста чињеница. Ми смо у Малију, Централноафричкој Републици, Либану, Конгу, ми смо на многим местима где много већи и моћнији од нас немају велику потребу да буду. Ми смо тамо својим избором и својом вољом – нагласио је министар Вулин додајући да је поносан што су наши мировњаци свуда добро прихваћени, да се њима добро говори и да локално становништво има поверење баш у њих.

  Министар одбране је истакао да је један о разлога за то јер су они врхунски професионалци и што се за учешће у мисијама бирају најбољи, али други разлог је зато што ми знамо шта је људска несрећа, јер то знамо на свом примеру и зато што не желимо да се то икада икоме понови.

  – Зато нас поштују и када прођемо кроз зараћене стране, зато српска војска сме да улази у најтврдокорнија Хамасова села где нико други не сме да уђе и зато сви међународни чиниоци и сви функционери у Централноафричкој Републици инсистирају да се лече баш у болници коју води Војска Србије – зато што ми разумемо људску патњу – поручио је министар Вулин.

  Говорећи о значају скупа, директор Центра за интеркултурну комуникацију и медијацију „Конфлакс” Иван Мркић у свом обраћању подсетио је да је више него икада на светском нивоу изражена потреба за блиском и ефикасном сарадњом и координацијом међу земљама чланицама Уједињених нација и регионалним организацијама.

  На отварању супа окупљенима су се обратили и начелник Центра за мировне операције Војске Србије пуковник Миливоје Пајовић као и представници Уједињених нација и међународних организација, а скупу су присуствовали и представници Министарства одбране и Војске Србије.

  Овогодишњи састанак окупио је више од 130 учесника, међу којима и представнике 70 институција из земље и иностранства које се баве обуком за учешће у мировним операцијама.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com