Gradovi

Zajedničko delovanje u suzbijanju diskriminacije

BEOGRAD – Potpisivanjem Izjave o saradnji na regionalnoj konferenciji povodom Međunarodnog dana tolerancije, tela za ravnopravnost u Jugoistočnoj Evropi saglasila su se da će prioritet zajedničkog delovanja i saradnje biti suzbijanje diskriminacije i unapređivanje i podsticanje ravnopravnosti svih ljudi, saopšteno je danas iz Kancelarije Poverenice za zaštitu ravnopravnosti Brankice Janković.

U Izjavi je istaknuto duboko uverenje da poštovanje ljudskih prava i zabrane diskriminacije predstavljaju fundamentalnu vrednost i polaznu osnovu za društveno-ekonomski razvoj svake zemlje, kao i lični razvoj svakog pojedinca.

Na „Regionalnoj konferenciji tela za ravnopravnost Jugoistočne Evrope koja je održana juče u Beogradu, izjavu je, pored Poverenice za zaštitu ravnopravnosti Srbije Brankice Janković, potpisalo i osam institucija iz pet zemalja Jugoistočne Evrope – Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije i Crne Gore.

Taj dokument je, kako je saopšteno, potpisan polazeći od ključne uloge tela za ravnopravnost u suzbijanju diskriminacije i postizanju pune ravnopravnosti svih članova društva.

Potpisivanjem ovog dokumenta tela za ravnopravnost su se saglasila da će posebna pažnja biti posvećena, razmeni iskustava, primerima dobre prakse i inovativnim pristupima.

„Biće uloženi zajednički napori da se stvore okruženja u kojima će zaštita od diskriminacije i unapređenje ravnopravnosti biti među najznačajnijim segmentima društvenog života, kao i način da se izgrade bolja i tolerantnija društva“, navodi se u saopštenju.

Institucije za ravnopravnost, kako se navodi, sarađivaće na principima koordinacije, uzajamnog uvažavanja, partnerstva, ravnopravnosti i jednakosti, zajedničkog planiranja, usklađivanja aktivnosti i kontinuirane međusobne komunikacije, a naredni sastanak biće održan iduće godine u Zagrebu.

Pored poverenice Janković, potpisnici Izjave su Ardiana Hala, zamenica poverenice za zaštitu od diskriminacije iz Albanije, ombudsmani za ljudska prava iz BiH Jasmina Džumhur, Nives Jukić i Ljubinko Mitrović, zamenik zaštitnika ljudskih prava i sloboda iz Crne Gore Siniša Bjeković.

Taj dokument potpisali su i predsednik Komisije za zaštitu od diskriminacije Makedonije Aleksandar Daštevski, a iz Hrvatske zamenica pučke parvobraniteljice Tena Šimonović Ajnvalter, pravobraniteljica za ravnopravnost polova Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za osobe sa invaliditetom Anka Slonjšak i pravobraniteljica za decu Ivana Milas Klarić.

www.freeimages.com/ Alexander Redmon

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh