Gradovi

Zakon o upotrebi jezika se ne poštuje na Kosovu

PRIŠTINA – Postoji mnogo problema u upotrebi službenih jezika na Kosovu i zakon o tome se ne poštuje u potpunosti, zaključeno je danas na sastanku kosovskog ministra za zajednice i povratak Dalibora Jevtića i poverenika za jezike Slaviše Mladenovića.

Mladenović je upoznao ministra Jevtića sa Strategijom za zaštitu i promovisanje jezičkih prava 2016-2021. koja za cilj ima stvaranje institucionalnog mehanizma zaštite prava i punu primenu Zakona o upotrebi službenih jezika na Kosovu, saopšteno je iz ministrovog kabineta.

Na sastanku je bilo reči i o daljim koracima, podršci i aktivnostima ne samo u cilju usvajanja Strategije, već pre svega njene potpune implementacije.

Mladenović je naveo da je Kancelarija poverenika za jezike pokrenula inicijative kako bi se upotreba službenih jezika na Kosovu vršila u skladu sa zakonom.

Kako je naveo, Strategija će pomoći da se uspostavi potreban mehanizam koji treba da obezbedi da se ono što je sada loše i zbog čega se zakon ne primenjuje suštinski promeni.

Za ministra Jevtića pitanje nepoštovanja zakona je nešto što utiče i na poštovanje prava nevećinskih naroda u generalnom smislu, navodi se u saopštenju.

„Ako znamo da zakoni, uredbe, dokumenti nisu kvalitetno prevedeni i da gube i smisao i suštinu, onda je više nego očigledno da prava građana ne mogu da budu u praksi sprovedena. Odgovornost moramo da preuzmemo svi, svaka institucija i svako od nas pojedinačno“, istakao je on.

Jevtić je Mladenoviću preneo da će Ministarstvo na čijem je čelu maksimalno podržati sve aktivnosti u cilju i usvajanja i sprovođenja Strategija, ali i samog zakona.

„Dogovorili smo određene korake i oblasti zajedničkog delovanja i potrebu da se u političkom smislu svaki predstavnik Srba unutar institucija Kosova angažuje po ovom pitanju“, istakao je ministar.

On je, takođe, izrazio očekivanje da jedna od tačaka prvog sastanka međuministarske Komisije za zajednice bude i pitanje upotrebe jezika, Strategija i primena zakona.

Na Kosovu su zvanični jezici albanski i srpski, kako je to i predviđeno Zakonom o upotrebi jezika, podseća se u saopštenju.

Foto Tanjug, S. Radovanović, ilustracija

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh