Gradovi

Zakon o upravnom postupku za promenu odnosa država-građanin

BEOGRAD – Vlada Republike Srbije prihvatila je danas Zakon o opštem upravnom postupku, koji građanima i privredi treba da obezbedi lakše obezbeđivanje neophodne dokumentacije, i uputila ga Narodnoj skupštini na usvajanje.

Ovim zakonskim rešenjem se, kako saopštava Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, pokreće transformacija odnosa države prema građanima ciklusom aktivnosti, koji, između ostalih, podrazumevaju i rasterećenje gragjana i privrednika.

Izvod iz matične knjige rođenih, Uverenje o državljanstvu i mnoga druga dokumenta koja su u posedu države, a koja su građani ranije morali sami da pribavljaju kako bi ostvarivili svoja prava, ovim Zakonom će postepeno otići u istoriju, navodi se u saopštenju.

Naime, 90 dana od usvajanja ovog zakona u Skupštini Srbije, državni službenici će sve podatke koji se tiču građana, a nalaze se u službenim evidencijama, morati sami da obezbede. U suprotnom, zakonom su predviđene rigorozne kazne za nepoštovanje ove odredbe.

Ministarstvo je, radi boljeg sprovođenja Zakona, predvidelo obuke službenika, elektronsko umrežavanje baza podataka i niz drugih aktivnosti koje treba da dovedu do potpune promene u ophođenju administracije kako prema svojim korisnicima, tako i prema poslu koji obavljaju.

U okviru strategije elektronskog komuniciranja među državnim organima i sa građanima, predviđeno je da Zakon o opštem upravnom postupku u potpunosti podrži elektronsko komuniciranje.

„Svesni da je za dostizanje tog cilja potrebno doneti i određeni broj propisa, kao i promenu svesti službenika, istovremeno smo uvereni da će ovaj Zakon dati podstrek celokupnom procesu“, ocenjuju u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave.

Kreiranje novog Zakona o opštem upravnom postupku je izuzetno važan korak u reformi javne uprave, koju sprovodi Vlada Srbije, a koja treba da dovede do javne uprave po evropskim standardima, a za interes naših građana, navodi se u saopštenju.

Foto Tanjug, S. Radovanović

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh