Gradovi

Zakona o platama se plaše oni koji ne žele transparentnost

BEOGRAD – Zakon o platama može da ne želi jedino neko ko se plaši toga da se njegova zarada vidi transparentno u katalogu, izjavila je danas potpredsednica Vlade i ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički.

Gostujući u Dveniku RTS, ona je rekla da radnici nemaju razloga da budu protiv novog zakona.

Ona je objasnila da sistem koji su dizajnirali veoma liči na sisteme sa napredovanjem i vrednovanjem rada, platnim grupama i platnim razredima, u koje se uklapa širok spektar zaposlenih u opštoj državi, i koji su uobičajeni.

„Ono što nam se zamera, da u to ne ulaze javna preduzeća, to bi bilo neuobičajeno“, rekla je Udovički.

Prema njenim rečima, naknada za minuli rad se neće menjati, kao ni naknade za bolovanje i godišnje odmore, koje će se i dalje računati na osnovu prosečne plate u prethodnih 12 meseci, a tražiće se i veća odgovornost rukovodilaca u organima lokalnih samouprava.

„Sutra očekujem dogovor“, poručila je ministarka i dodala da sindikati, koji su ove nedelje organizovali štrajk upozorenja tražeći povlačenje Zakona o platama zaposlenih u javnom sektoru, sutra idu na sastanak sa premijerom, jer kako je navela, oni traže garancije kao da ne veruju ministrima, već samo premijeru.

Obrazlažući rešenje za isplatu minulog rada i naknade za zarade, kojim sindikati nisu zadovoljni, Udovički je rekla da je „predviđeno, kada je reč o minulom radu, da on ostane kao što je bio do sada, isto je definisan, potpuno u skladu sa Zakonom o radu“.

Prema njenim rečima, originalni predlog nije bio da se ukine minuli rad, nego da se zakonom uvede napredovanje u karijeri, ali se od toga, tokom pregovora, odustalo.

Nacrt zakona predviđa da se, po pitanju naknada za bolovanje i odmor, u jednom delu sistema one računaju na osnovu osnovne plate, a u drugom na osnovu prosečne zarađene plate, rekla je Udovički.

„Kao u zdravstvu, gde postoje velike razlike u odnosu na osnovnu platu, za koje se nadamo da će se uneti kao redovan deo koeficijenta, uvećati koeficijent. Odustali smo i od toga, ostaje prosečna plata za 12 meseci, za ceo sistem“, rekla je Udovički.

U najnovijem predlogu pojavili su se članovi kojih nije bilo u prethodnom. Tako u članu 39 piše da će sva davanja, kao što su naknade za bolovanja ili godišnje odmore, biti isplaćivana samo ukoliko ima sredstava u budžetu.

Udovički je rekla da su osnovice za plate koje zavise od budžeta lokalnih samouprava novina, pošto će za lokalne samouprave koeficijenti biti svi isti, što ranije nije bio slučaj.

Ministarka je član 39 protumačila u smislu da, kako je rekla, postoji logična mogućnost da budžeti različitih lokalnih samouprava ne mogu da pokriju sve rashode.

„Taj se član odnosi na obavezu rukovodioca organa da tako rukovodi, da se uklopi u budžetsko ograničenje“, istakla je Udovički.

Foto Tanjug, S. Radovanović

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh