• Novosti online

  Запад опкољава Либију

  Исламска држава (ИД) толико је ојачала у Либији да ни нова влада те земље неће сама моћи да се избори са терористима. За битку против ИД Либији је неопходна помоћ америчке војске, истакао је Доналд Болдак, бригадни генерал америчке војске, командант специјалних јединица армије САД за Африку.

  Забринути због експанзије ИД у Либији, западни стратези ових дана ужурбано распоређују припаднике елитних јединица: у Риму, бази Сигонела на Сицилији, у Тунису, унутар Либије, као и у међународним водама испред државе са највећим доказаним резервама нафте у Африци.

  По речима генерала Болдака – које наводи „Волстрит џорнал” – западне армије су у Риму већ оформиле Заједнички командни центар за дејства у Либији. Истовремено, амерички министар одбране Еш Картер открио је да је Рим управо извео војно-политички салто у новом случају „Либија”.

  „Италија је – будући да је тако близу – понудила да поведе акцију у Либији. Ми смо већ обећали да ћемо то силовито подржати”, изјаву Картера преноси италијанска „Република” позивајући се на агенцију Блумберг.

  Картер је прецизирао да је Рим спреман да поведе будућу „либијску акцију”, али тек на позив јединствене владе те земље, која иначе тек треба да буде формирана.

  „Надамо се да ће нова либијска влада бити врло брзо формирана”, додао је Еш Картер.

  Колико прошле седмице Паоло Ђентилони, италијански шеф дипломатије, инсистирао је да се Италија неће придружити америчкој офанзивној акцији у Либији.

  „Дозвола наоружаним америчким дроновима да из италијанских ваздухопловних база полећу у акције против ИД у Либији није претходница италијанске подршке војној акцији тамо”, пренео је „Волстрит џорнал”.

  Некадашњи колонијални управник Либије, Италија је данас изгледа ипак (условно) спремна не само да учествује већ и да „поведе акцију” у тој северноафричкој држави.

  У међувремену, датум оснивања јединствене влада Либије, након петогодишњег војно-политичког хаоса, у овом тренутку је потпуно неизвестан.

  Прошле седмице 100 од 196 посланика међународно признатог парламента у Тобруку (коме је иначе мандат истекао прошлог октобра) незванично је усвојило Декларацију о прихватању плана УН.

  Да озваничи ту декларацију и по савету специјалног изасланика УН Мартина Коблера крене са формирањем владе, парламент у Тобруку је у понедељак заказао седницу тим поводом. Али, парламент у Тобруку поново није успео да састави кворум!

  У међувремену, међународно непризнати парламент у Триполију већ је одбацио план УН као „издају” и оптужио ИД да почиње са минирањем прилаза тој престоници.

  Либија иначе располаже са резервама од преко 46,6 милијарди барела веома квалитетне нафте.

  Неизвесни развој прилика у Либији магнет је за нове планове и дејства западних армија у Магребу.

  Влада Туниса прихватила је план да немачки војни инструктори отпочну са обуком припадника либијске армије за борбу против ИД, саопштио је јуче Фархат Харшани, туниски министар одбране у изјави коју преноси Ројтерс. Тунис је иначе држава са највећим бројем регрута ИД на свету, наводе амерички извори.

  Немачки војни инструктори су најновији контингент западних војних експерата који однедавно стижу у Либију и њен сахарски комшилук. Тим 20 британских војних инструктора креће се сада ка Тунису да помогне у борби против илегалних прелазака границе са Либијом, саопштио је у понедељак у парламенту у Лондону Мајкл Фалон, британски министар одбране.

  Истог дана бригадни генерал Доналд Болдак, командант специјалних јединица САД за Африку, наговестио је да су ћелије америчких специјалаца већ на терену у Либији, али није прецизирао да ли сарађују са снагама режима у Тобруку и њиховим командантом (америчким држављанином) генералом Калифом Хафтаром.

  Истовремено, недалеко од источног приобаља Либије Париз и Каиро спремају велике поморске маневре.

  Наиме, француски носач авиона „Шарл де Гол” кренуо је из Персијског залива ка Медитерану, где треба ускоро да обави здружену поморску вежбу са морнарицом Египта… недалеко од територијалних вода Либије, јавља италијанска „Република”.

  Два либијска режима – на истоку земље у Тобруку и на западу у Триполију – убрзано окружују страни војни експерти и командоси. Колико времена има за усвајање мировног плана УН и формирање јединствене владе, неизвесно је.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com