• Novosti online

  Zaposleni u Guglu održavaju proteste zbog ophodjenja prema ženama (VIDEO)

  Stotine inženjera i drugih zaposlenih u američkom internet gigantu Guglu širom sveta obustavili su ili će obustaviti danas rad iz protesta zbog popustljivog pristupa kompanije prema direktorima firme osumnjičenim za seksualno uznemiravanje.

  Ovo je najnovija reakcija na eksploataciju žena od strane muškaraca koji su im nadredjeni u poslovnom okruženju, svetu zabave i politici. U Silicijumskoj dolini žene takodje postaju nezadovoljne zbog dominacije muškaraca u radnoj snazi tehnološke industrije.

  Zaposleni u Guglu su obustavili rad iz protesta u kancelarijama kompanije od Tokija i Singapura do Londona i Dablina, a to će uraditi i u SAD.

  Protest u Guglu pod naslovom „Obustava rada za pravu promenu“ dogadja se nedelju dana pošto je list Njujork tajms objavio priču o navodima seksualnog uznemiravanja upućenim kreatoru Guglovog Android softvera Endiju Rubinu. U izveštaju se navodi da je Rubin dobio otpremninu od 90 miliona dolara 2014. godine iako je kompanija Gugl zaključila da su navodi o seksualnom uznemiravanju protiv njega bili verodostojni.

  Rubin je u Tviter poruci rekao da je izveštaj Njujork tajmsa netačan i demantovao te navode.

  U istom izveštaju otkriveni su navodi o seksualnom uzmemiravanju drugih direktora kompanije Gugl. Medju njima je Ričard DeVol koji je ostao u Guglu pošto su se protiv njega pojavili navodi pre nekoliko godina ali je on podneo ostavku u utorak bez otpremnine, potvrdila je juče kompanija.

  Generalni direktor Gugla Sundar Pičai izvinio se zbog ranijih akcija kompanije u imejl poruci poslatoj zaposlenima u utorak. On je rekao da je posvećen tome da se u kompaniji ostvaruje napredak po tom pitanju.

  U imejlu prošle nedelje Pičaj i Ajlin Noton, kadrovska direktorka nastojali su da daju uverenja zaposlenima da kompanija deluje po pitanju seksualnog uznemiravanja od odlaska Rubina pre četiri godine.

  Oni su izmedju ostalog tada otkrili da je poslednjih godina Gugl otpustio 48 zaposlenih, uključujući i 13 viših direktora zbog seksualnog uznemiravanja, bez paketa s otpremninom.

  Medjutim današtnji protest bi mogao da bude znak da veliki broj od 94.000 zaposlehih u Guglu i njegovoj matičnoj kući Alfabet (Alphabet Inc) nisu uvereni da kompanija čini dovoljno da se drži sopstvenog mota u kome poziva sve zaposle da „čine pravu stvar“.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com