Gradovi

Zaposleni u medijima imaju pravo na prenos ukupnog kapitala

BEOGRAD – Autentično tumačenje Narodne skupštine po pitanju prava na prenos ukupnog kapitala bez naknade zaposlenima kod izdavača medija potvrđuje da važeći pravni propisi Republike Srbije predviđaju da zaposleni u medijima kod kojih su ispunjeni uslovi imaju pravo na prenos ukupnog kapitala bez naknade, saopštilo je danas Ministarstvo privrede.

Po stupanju na snagu autentičnog tumačenja, Ministarstvo privrede će kao pravni naslednik Agencije za privatizaciju sprovesti sve nepohodne procedure kako bi zaposleni u medijima ostvarili svoja prava.

Time su potvrđeni i rezultati i zaključak nadzora koje je Ministarstvo privrede po tom pitanju sprovelo prošle godine nad, sada već bivšom, Agencijom za privatizaciju – da se celokupni kapital posle neuspešne prodaje medija prenosi zaposlenima, a ne samo njegov deo, kao u slučajevima privatizacije društvenog kapitala privrednih subjekata u drugim privrednim oblastima.

S obzirom na strateško opredeljenje Vlade Srbije da se država na svim nivoima vlasti povlači iz osnivačkih prava kod izdavača medija, u prošloj godini za 50 medija do 30. juna objavljen je prvi javni poziv.

Za 22 medija za koje nije objavljen javni poziv do propisanog roka postupak privatizacije je obustavljen, dok je za 34 medija sprovedeno uspešno nadmetanje i potpisani su ugovori o prodaji.

Ukupano je 17 izdavača medija koji se nalaze u postupku prenosa kapitala bez naknade zaposlenima.

Od tog broja za jednog izdavača medija je doneto rešenje čiji je sastavni deo spisak udeličara, a po predmetnom rešenju se vodi upravni postupak pred nadležnim sudom.

Kod sedam izdavača medija je sproveden postupak kontrole dokumentacije i uslova za zaposlene koji stiču pravo na prenos kapitala bez naknade, dok je za osam izdavača medija postupak kontrole dokumentacije i podataka o upisnicima i dalje u toku.

Jedan izdavač medija još uvek nije dostavio podatke, kao ni dokumentaciju po sprovedenom postupku upisa akcija – udela bez naknade.

Foto Tanjug, Z. Žestić (arhiva, ilustracija)

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh