• BG

  Жарко Ракић в.д. главног и одговорног уредника „Политике“; Отказ Љиљани Смајловић

  Поводом оставке Љиљана Смајловић, главне и одговорне уреднице листа „Политика“, менаџмент ПНМ захваљује Љиљани Смајловић на досадашњем обављању ове дужности.

  За вршиоца дужности главног и одговорног уредника именован је Жарко Ракић, досадашњи уредник Спољнополитичке рубрике листа „Политика“ .

  Директорке предузећа Политика новине и магазини Мира Глишић Симић и Нина Самарџић одлучиле су јуче да дају отказ Љиљани Смајловић, главној уредници Политике која је оставку на то место поднела пре осам дана. Док се чекало да се састане Скупштина Политике НМ, коју чине представници власника међу којима је и држава, да би одлучивала о оставци и разлозима главне уреднице да је поднесе, директорке су данас на кућну адресу доставиле своје решење Љиљани Смајловић.

  Љиљана Смајловић У решењу о престанку радног односа констатује се да је Љиљана Смајловић 4. јула писаним путем дала оставку на место главне и одговорне уреднице листа Политика и да то „представља изјаву о отказу од стране запосленог“.

  Обе директорке потписале су решење са констатацијом да је даном његовог доношења Љиљани Смајловић престао радни однос на месту главног уредника Политике и да јој се у складу са одредбом члана 178 Закона о раду даје отказ. Датум на решењу директорки Политике је јучерашњи.

  Адвокатска канцеларије Томановић протумачила је решење о отказу и утврдила да оно противно члану 185 Закона о раду не садржи образложење нити поуку о правном леку.

  „Члан 15 Уговора о оснивању Политике НМ не овлашћује директорке да донесу решење о престанку радног односа, већ да спроводе све пословне активности одобрене годишњим пословним планом“, наводе у канцеларији Томановић и додају да је главног и одговорног уредника именовала Скупштина ПНМ која треба да одлучи о смени или престанку функције.

  Међу разлозима за незаконитост оваквог решења канцеларија Томановић наводи да је прекршен члан 178 Закона о раду и Уговор о раду јер су директорке оставку на место главне уреднице поистоветиле са отказом Уговора о раду, а да у овом случају нема изјаве запосленог о престанку радног односа, као и да отказни рок подразумева 30 дана од дана изјаве о отказу.

  „Ако је изјава дата 4. јула решење се не може донети пре истека Законом и Уговором предвиђеног рока од 30 дана“.

  У адвокатској канцеларији Томановић изричити су да по важећим прописима директорке нису овлашћене да раде посао Скупштине која смењује, разрешава и именује главног и одговорног уредника, нити да тумаче вољу запосленог.

  У тренутку уручења решења које су донеле директорке ПНМ Љиљана Смајловић користила је годишњи одмор. Решење јој је уручено уз захтев да прво потпише, па затим чује о садржају пошиљке.

  Иначе УНС је јуче, не знајући за решење директорки Политике НМ, позвао једну од њих, Миру Глишић Симић, да прокоментарише петицију „Сачувајмо Политику“ на којој се нашло и њено име. Ова директорка ПНМ после представљања новинарке УНС-овог сајта и питања поновила је реч “хало” неколико пута, затим прекинула везу и искључила телефон.

  Решење директорки уследило је и након што је пре недељу дана редакција Политике затражила од Скупштине да не усвоје оставку, као и да утврди одговорност менаџмента, односно директорки, за оставку главне уреднице која је као разлог за свој поступак навела “протест против менаџмента који спречава главну уредницу у самосталном руковођењу редакцијом”.

  Извор: УНС, Политика

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com