Novosti online

Заштићене животињске врсте на српским маркама

Светска фондација за природу (World Wide Fund for Nature – WWF) je међународна невладина организација основана 29. априла 1961. у циљу заштите природе и очувања биолошке разноликости земље. Препознатљива је по симболу панди – Чи Чи из лондонског зоолошког врта која је у годинама настајања организације WWF била једини примерак ове врсте у заточеништву у земљи западног света.

А каква је веза Светске фондације за природу и поштанске марке? За ову организацију марка је важна јер као „светски путник” промовише њихове идеје и активности. Такође, куповина марке најједноставнији је начин да појединац постане свестан значаја очувања и спасавања угрожених врста.

(Фтото Пошта Србије) Србија марке из 1988, 2004. и 2007.

Са поштанским управама света WWF тесно сарађује, кроз избор тема и реализацију мотива. О томе колику важност WWF придаје сарадњи с поштанским управама сведочи и податак да предлаже поштанским управама које животиње да прикажу као мотив, а коначну реч у одобравању дају њени биолози и стручњаци; оцењујући аутентичност приказа угрожене животиње и позицију логотипа.

Ове марке изазивају велику пажњу јавности и интересовање колекционара, а WWF има и каталог издања.

У нашој земљи постоји вишедеценијска традиција објављивања пригодних издања марака са мотивима биљног и животињског света. Вероватно не постоји креатор поштанских марака који током своје каријере није био аутор барем једног издања. У новије време углавном су то врсте којима прети нестајање.

Прво издање у нашој земљи „Заштићене животињске врсте” и логотип WWF објављено је 1988. године. Аутор је био Радомир Бојанић, а приказан је мрки медвед (Ursus arctos). Издања из 1989. и 1990. истог аутора, такође су носила су обележје WWF.

Лого Светске фондације за природу поново се појавио на издању из 1999. На четири марке приказани су ласаста мангулица, домаћа балканска коза, подолско говече и влашка виторога праменка, угрожене домаће животиње наших предела. Потом је уследило издање 2004, са приказаним инсектима – лептиром (Parnassius apollo, L.), вилин коњицем (Aeshna viridis, E.), зрикавцем (Saga pedo, P.) и стрижибубом (Rosalia alpina, L.). У Републици Србији прво издање објављено је 2007. са мотивом детлића (Dryocopus martius). На издању из 2011. приказан је корморан (Phalacrocorax pygmeus) као и лого WWF. Ликовна решења за сва ова издања урадила је Марина Калезић. У реализацији свих издања учествују стручњаци Природњачког музеја у Београду.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh