• Novosti online

  Заштита деце и породице примаран циљ

  Желим да личним примером укажем да живот сваке младе особе може да буде бољи и квалитетнији, јер сви ми поседујемо ресурсе за остварење, рекла је данас један од оснивача удружења „Мој круг”, Маја Спасеновић, која је живела у хранитељској породици и била корисник социјалне заштите, а поводом Међународног дана породице, преноси Танјуг.

  Ово удружење формирали су пре годину дана млади из система социјалне заштите, они који су одрастали у домовима, хранитељским породицама, као и они који се још налазе у систему социјалне заштите.

  „Лично сматрам да сада када сам основала сопствену породицу да је мој ред да одужим целом систему, хранитељима и свима који су веровали у мене, тако што ћу изабрати да помогнем младима да превазићу потешкоће са којима се носе, а које су сада већ увелико иза мене”, истакла је Спасеновић.

  О Међународном дану породице и о важности очувања основног друштвеног стуба, министар за рад, социјална и борачка питања Зоран Ђорђевић рекао је да је најважније да се у оквиру породице обезебеди све оно што је потребно за једно дете.

  „За ово министарство заштита деце и породице представља основни задатак и примарни циљ”, рекао је Ђорђевић.

  Он истиче да је важно да за децу која живе у неповољним социјалним условима систем социјалне заштите обезбеђује минималну финансијску сигурност породицама кроз разна новчана давања.

  „Ми издвајамо новчана средства за 98.000 породица, родитељски додатак за 63. 000 породице, дечији додатак за 163.000 деце, али спроводимо и низ других мера и права који дефинишу ову област”, казао је Ђорђевић.

  Подаци говоре да су први кораци у систему социјалне заштите у Србији довели до значајног смањења броја деце у резиденционалној заштити, тако да је 2000. године на институционалном смештају било је 3.554 деце, док је тај број 2017. смањен на око 700 малишана.

  „Са дубоком вером да данас радимо праву стрвар и за породицу и децу верујем да ће положај и деце и породица у Србији бити далеко бољи у будућности и самим тим Србију приближити најразвијенијим земљама у Евроипи”, закључио је Ђорђевић.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com