Gradovi

Zaštita interesa dece prioritet

BEOGRAD – Drektor gradskog centra za socijalni rad u Beogradu Vladimir Ilić, izjavio je danas, povodom obeležavanja 20.novembra, Svetskog dana deteta, da je zaštita interesa dece prioritetni zadatak tog Centra.

Prema njegovim rečima, na evidenciji Gradskog centra za socijalni rad u Beogradu u prethodnoj godini našlo se 29 031 dece korisnika kojima je usled porodičnih ili nekih drugih životnih okolnosti ugroženo zdravlje, bezbednost i razvoj, odnosno dece koja bez podrške socijalne zaštite ne mogu da dostignu optimalan nivo razvoja.

Ilić je istakao da Centar kroz sistem socijalne i porodično pravne zaštite preduzima sve potrebne mere u zaštiti dece pod starateljstvom, zlostavljene i zanemarene dece, dece sa problemima u ponašanju, dece čiji se roditelji spore oko vršenja roditeljskog prava, materijalno ugrožene dece, dece žrtve trgovine ljudima, dece sa invaliditetom, dece ulice, dece-stranih državljana bez pratnje.

„Na našoj evidenciji najbrojnija su socio-materijalna ugrožena deca 32,7% , zatim deca čiji se roditelji spore oko vršenja roditeljskog prava 29,3 %. Zaštita materijalno ugrožene dece ne podrazumeva samo intervencije u vidu materijalnih davanja, budući da se radi o deci koja često potiču iz disfunkcionalnih porodica“, rekao on.

Ilić je ukazao da je u toku 2015. godine u odnosu na prethodnu godinu broj evidentirane zanemarene i zlostavljene dece gotovo udvostručen, što se tumači kao posledica veće osetljivosti pojedinih institucija u čijoj je delatnosti rad sa decom, kao i nizom potpisanih protokola o saradnji institucija u zaštiti od nasilja nad decom, odnosno porodičnog nasilja,

„Jedan od ciljeva u zaštiti prava i interesa dece je smanjenje broja dece u ustanovama socijalne zaštite , podržavanjem razvoja usvojenja, hraniteljstva i alternativnih oblika zaštite dece u prirodnom porodičnom okruženju“, rekao je on, navodi se u saopštenju gradskog Centra za socijalni rad.

Ilić kaže da je za usvojenje zainteresovan je sve veći broj parova.

Foto Tanjug/D. Kujundžić, ilustracija

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh