• Gradovi

  Zaštitne pojaseve na prednjem sedištu koristi 85 odsto vozača i suvozača, na zadnjem samo …

   

   Broj gradjana Srbije koji koriste zaštitne pojaseve na prednjem sedištu povećao se na 85 odsto, a na zadnjem sedištu tek 20 odsto gradjana upotrebljava pojaseve, izjavila je danas u Nišu vršilac dužnosti direktora Agencije za bezbednost saobraćaja Jasmina Milošević.

  Ona je kazala da su ti procenti još mali u odnosu na one koji se smatraju da garantuju bezbednost u saobraćaju.

  „Još je rano govoriti o konkretnim brojkama, ali prvi indikatori govore da je broj saobraćajnih nezgoda u našoj zemlji na otprilike istom nivou kao prošle godine, dok postoji trend smanjenja poginulih i povredjenih“, kazala je Miloševićeva na konferenciji za novinare organizovanoj povodom realizacije kampanje za povećanje bezbednosti dece u saobraćaju.

  Ona je podsetila da je Agencija s Ministarstvom unutrašnjih poslova i društveno odgovornim kompanijama tokom leta imala kampanju za povećanje bezbednosti putnika u tranzitu, a rezultat je smanjenje broja poginulih za 10 odsto u odnosu na prošlu godinu, dok je broj povredjenih ljudi smanjen za 300 odsto.

  „Naša iskustva, kao i iskustva drugih zemalja, govore da isključivo treba da radimo sa ljudima, i to na prevenciji. Kombinacija preventivnih i represivnih mera jeste ta koja može da da rezultat, a to je smanjenje broja saobraćajnih nesreća“, izjavila je Miloševićeva.

  Ona je kazala da Agencija za bezbednost sabraćaja sprovodi s MUP-om brojne preventivne aktivnosti.

  „Radimo izmedju ostalog i edukaciju mladih majki i trudnica, jer podaci pokazuju da kod nas tek svaki treći roditelj pravilno prevozi svoje dete u sedištu“, rekla je Miloševićeva.

  Prema njenim rečima, bezbednost saobraćaja je globalni izazov pošto podaci pokazuju da svakog drugog minuta na putevima širom sveta tri osobe izgube život, a svakog četvrtog minuta strada jedno dete.

  Gradski većnik resorno zadužen za saobraćaj Igor Vojinović rekao je da za unapredjenje bezbednosti u saobraćaju grad Niš godišnje raspolaže sa 35 miliona dinara.

  Prema njegovim rečima, reč je o parama koje se u gradski budžet uplaćuju na osnovu naplaćenih kazni sa saobraćajne prekršaje.

  Vojinović je rekao da se ta sredstva koriste za opremanje zona škola saobraćajnom signalizacijom, a biće iskorišćena i za izradu nove Stretegije o bezbednosti sabraćaja u gradu.

  U okviru kampanje za povećanje bezbednosti dece u saobraćaju u niškom Lutkarskom pozorištu organizovani su danas obrazovni časovi pod nazivom „Pažljivkova pravila u saobraćaju“.

  Predstavnici Agencije za bezbednost saobraćaja ustupili su Višoj tehničkoj školi strukovnih studija u Nišu simulator čeonog sudara.

  Beta

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com