Gradovi

Zaštitnik građana medijima: Usprotivite se svakom pritisku

BEOGRAD – Zaštitnik građana čestitao je danas medijima i medijskim poslenicima 3. maj Svetski dan slobode medija, uz poruku ohrabrenja da se organizovanije i oštrije usprotive svakom obliku pritiska.

On je, istovremeno, pozvao organe vlasti i sve druge da medijima i novinarima omoguće slobodan rad, i posebno – da se uzdrže od bilo kakvih napada na njih.

„Konačno, Zaštitnik poziva same medije i novinare da se pridržavaju najviših standarda svog posla i uvek poštuju prava svih ljudi o kojima pišu“, ističe se u saopštenju.

Zaštitnik građana podseća da je osnovni činilac slobode medija – slobodan novinar, što između ostalog znači i fizički bezbedan, te ekonomski i socijalno, radno zaštićen.

„Srbija je u proteklom periodu donela i počela da primenjuje set medijskih zakona koji su ocenjeni u načelu pozitivno. Na republičkom nivou relativno uspešno sprovedeni su po prvi put i javni konkursi za finansiranje medijskih projekata, ali to nije bilo dovoljno da se unapredi medijska sloboda“, ocenio je zaštitnik građana.

On smatra da, umesto toga, medijske slobode su nazadovale i imamo sve razloge da kao društvo budemo zabrinuti.

Foto Tanjug/video, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh