Novosti online

Zaštitnik gradjana: Romima u vreme epidemije obezbediti egzistencijalne uslove za život

Zaštitnik gradjana Zoran Pašalić izjavio je danas da je svim naseljima u kojima živi romsko stanovništvo u vreme epidemije neophodno obezbediti egzistencijalne uslove za život, a pre svega vodu za piće i higijenu, prehrambene i pakete za održavanje higijene, što je nedavno i bio povod da svim jedinicima lokalne samouprave uputi dopis sa zahtevom da se to i učini.

On je naveo da je veliki broj jedinica reagovao efikasno, ali i da će u saradnji sa Nacionalnim savetom romske nacionalne manjine pratiti situaciju u svim sredinama i reagovati kada dodje do kršenja ljudskih prava.

„Romskim porodicama je zbog teških materijalnih uslova neophodna dodatna podrška društva i države“, rekao je Pašalić, a saopštio njegov kabinet nakon sastanka sa ministrom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Zoranom Djordjevićem, predsednikom Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Daliborom Nakićem i predsednicom Izvršnog odbora nacionalnog saveta Pavom Čabrilovski.

Zoran Djordjević je rekao da je romskim naseljima u Srbiji preko Crvenog krsta obezbedjena pomoć paketi s neophodnim namirnicama.

On je apelovao na Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave da lokalnim samoupravama naloži da se dezinfikuju romska naselja, kao i da se onima koja nemaju vodu za piće obezbede cisterne sa vodom, što je od izuzetne važnosti.

Nakić je rekao da podržava mere Vlade koje se sprovode i istakao da je veoma važno da se tokom letnjih meseci ne prekida novčana socijalna pomoć, da se intenzivira jednokratna pomoć, omoguće javni radovi za uredjenje romskih naselja, kao i da predstavnici Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine budu uključeni u rad Crvenog krsta prilikom raspodele paketa Romima u jedinicama lokalne samouprave.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh