• Novosti online

  Zaštitnik gradjana: Romima u vreme epidemije obezbediti egzistencijalne uslove za život

  Zaštitnik gradjana Zoran Pašalić izjavio je danas da je svim naseljima u kojima živi romsko stanovništvo u vreme epidemije neophodno obezbediti egzistencijalne uslove za život, a pre svega vodu za piće i higijenu, prehrambene i pakete za održavanje higijene, što je nedavno i bio povod da svim jedinicima lokalne samouprave uputi dopis sa zahtevom da se to i učini.

  On je naveo da je veliki broj jedinica reagovao efikasno, ali i da će u saradnji sa Nacionalnim savetom romske nacionalne manjine pratiti situaciju u svim sredinama i reagovati kada dodje do kršenja ljudskih prava.

  „Romskim porodicama je zbog teških materijalnih uslova neophodna dodatna podrška društva i države“, rekao je Pašalić, a saopštio njegov kabinet nakon sastanka sa ministrom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Zoranom Djordjevićem, predsednikom Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Daliborom Nakićem i predsednicom Izvršnog odbora nacionalnog saveta Pavom Čabrilovski.

  Zoran Djordjević je rekao da je romskim naseljima u Srbiji preko Crvenog krsta obezbedjena pomoć paketi s neophodnim namirnicama.

  On je apelovao na Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave da lokalnim samoupravama naloži da se dezinfikuju romska naselja, kao i da se onima koja nemaju vodu za piće obezbede cisterne sa vodom, što je od izuzetne važnosti.

  Nakić je rekao da podržava mere Vlade koje se sprovode i istakao da je veoma važno da se tokom letnjih meseci ne prekida novčana socijalna pomoć, da se intenzivira jednokratna pomoć, omoguće javni radovi za uredjenje romskih naselja, kao i da predstavnici Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine budu uključeni u rad Crvenog krsta prilikom raspodele paketa Romima u jedinicama lokalne samouprave.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com