Novosti online

Зашто су се посвађали Тадић, Дачић и Михајловићева

Борис Тадић, претходни председник Србије и лидер Социјалдемократске странке (СДС-а), ипак је дочекао да се напредњаци, у лику Зоране Михајловић, осврну на критике које им он упућује. Огласио се и Ивица Дачић, први потпредседник владе и лидер Социјалистичке партије Србије, што и није неко изненађење, пошто некадашњи коалициони партнери из изборне сезоне 2008–2012. знају често да се „докаче”.

Оно што је приметно већ неко време јесте да се Српска напредна странка понаша као да СДС и његов актуелни коалициони партнер Либерално-демократска партија – не постоје. Тадић је и о томе говорио у интервјуу за најновији број „Нина”, наводећи, поред осталог, да готово свакодневно упућују најоштрије критике влади, али да медији то не преносе. „СНС такође не одговара на наша саопштења, већ искључиво на саопштења ДС-а, управо да би се створио утисак о ком говорите”, рекао је на констатацију ауторке интервјуа Оље Бећковић да има оних који их виде као „омиљене опозиционаре” и који се питају како то да се СНС обрачунава дневно са ДС-ом и СПС-ом, а о њима ни речи.

Ипак, Тадићева изјава да премијер Александар Вучић нема дела, па мора да присваја туђа, да отвара фабрике које је претходна власт довела, попут „Геокса” и „Сваровског”, очигледно није смела да остане без одговора. Реаговала је потпредседница Владе Србије и Српске напредне странке оценом да је Тадић већ четири године у опозицији, „што је вероватно утицало на то да се неких ствари из времена када је био на власти не сећа најбоље”.

Зорана Михајловић је истакла, како преноси Танјуг, да је у најмању руку некоректно од бившег председника да говори како су они довели у Србији компаније „Геокс” и „Сваровски” и да премијер Александар Вучић „присваја туђа дела”.

„Чињеница је да су ове компаније почеле да раде у Србији у време премијера Вучића. У време ове владе у Србију је дошао ’Фереро’, погоне су отворили ’Астер текстил’, ’Хачинсон’, ИГБ, ’Карина мода’, ’Леар’, НЦР, ’СР техникс’, ’Континентал’, ’Теклас’ и многи други. У 18 инвестиционих пројеката вредних 180 милиона евра отворено је 11.882 радних места. За 2016. потписано је још 15 инвестиционих пројеката, вредних 195 милиона евра, којима ће бити отворено још 10.930 радних места”, каже Зорана Михајловић.

Лидер СДС-а је још навео да није Вучић довео инвеститоре и направио путеве, „он их само отвара и то по петнаести пут”:

„Невероватно је да нису успели да доведу ниједну фабрику! Морате да имате посебан таленат да не доведете баш ниједну фабрику и да данас имамо три пута мање инвестиција него у оно толико критиковано време. Ко је обезбедио паре за Прокоп, да ли је то познато? Па ми, кроз кувајтски фонд. Он посећује путеве у изградњи и друге инфраструктурне пројекте с којима нема никакве везе и који би се направили и без његових посета, јер су то све пројекти који су договорени и за које су обезбеђена средства у наше време и који се данас завршавају.”

Михајловићева је одговорила да, када говори о Прокопу и кувајтском фонду, „Тадић заборавља да је новац из овог фонда одблокиран тек у време владе СНС”. Она напомиње да је слично било и са четири кредита од по 100 милиона евра за железницу, које је 2008. обезбедила власт ДС-а, али за који је плаћана годишња камата од три до пет милиона евра зато што овај новац није коришћен.

Потпредседница СНС подсећа и да се у Тадићево време градило 12 километра аутопута, док је ова влада само прошле године изградила 90 километара аутопутева. „Да је у Србији било баш тако добро како бивши председник прича да је било, вероватно би он и ДС још владали нашом земљом”, каже Зорана Михајловић.

Ивицу Дачића је, опет, заболело то што је Тадић, између осталог, рекао да се Дачић „прави мртав као опосум”, а да се Вучић „храни његовим страхом”. Како је навео, Дачић „зна да су његова судбина, егзистенција и слобода у Вучићевим рукама”.

Дачић му није остао дужан, па је поручио да је Тадић једини политичар у историји који је, уочи избора, признао да их је већ изгубио. У складу с тим, лансирао је и слоган: „Ја сам пао” (алудирајући ваљда на део наслова интервјуа који гласи „Ја сам пао, може и Вучић”), поручио је Дачић.

Он је додао: „Зато му и није преостало ништа друго него да се бави зоологијом и да конкуренте упоређује са животињама. У нашем случају изабрао је опосума (didelphomorphia marsupials), животињу познату и по томе што је имуна на ујед звечарки, а често се храни и лешинама.”

Свако даље поређење препуштамо стручњацима, навео је Дачић у писаној изјави достављеној медијима, преноси Танјуг.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh