Novosti online

Зашто треба избегавати дијете са интернета

Поједине особе не разумеју концепт индивидуалне дијете и посматрају овај проблем на погрешан начин. Најчешће су убеђења да је сасвим у реду почети са примењивањем тренутно популарне дијете из неког часописа или са интернета. Други се упуштају у експерименте са пилулама и чајевима или једноставно гладују. Све је то, нажалост, погрешно.

Вежбање је неопходно
Треба истрајавати у ставу да је физичка активност битна за сагоревање масти. Мишићи су „фабрике” за сагоревање масти, али неке популарне дијете иду ка томе да се не користе целе групе намирница и да се избегавају физички напори. Угљени хидрати су гориво, али ако се превише уносе оне ће се трансформисати у масти. Масти су, опет, важне за синтезу хормона, пренос витамина и још небројено много улога. Баш као и угљене хидрате и масти, беланчевине треба уносити онолико колико је телу потребно. Игнорисањем физичке активности сигурно ће се изгубити на мишићној маси, а тако се губи и могућност да се троше калорије из масти. Мишићи могу да се сачувају редовном физичком активношћу и правилном исхраном.

Пилуле и чајеви за мршављење, који се агресивно рекламирају, не пружају решење проблемима са килограмима јер они утичу на центре за глад у мозгу. Тада особа конзумира уобичајену храну, али у мањој мери. По престанку третмана, тело узвраћа ударац. Апетит се повећава, па настаје још већи проблем. Гладовање је најгора одлука која може да се донесе.

А зашто су штетне уопштене, популарне дијете? Зато што је сваки човек различит. Разликују нам се метаболизми, потребе за енергијом и нутритијентима. Ево примера: особа А ради као продавачица у супермаркету и не креће се током рада. Особа Б је фитнес инструктор, а особа Ц је лекар чији рад подразумева дневне и ноћне смене. Разликују их и навике у исхрани, генетика, физичка форма, висина, маса, проценат масти, мишића и воде у телу, крвна слика, крвни притисак, као и евентуална обољења, било да су акутна или хронична. Све поменуто су варијабиле које утичу на избор и количину намирница у исхрани. Нутрициониста најбоље зна ко, када, колико и шта треба да поједе, јер ако би особе А, Б и Ц имале идентичан план исхране, прва би се угојила, друга смршала, а трећа евентуално остала на неком оптимуму. Ово је само под условом да су све три особе здраве. Ако су болесне, ситуација постаје компликованија, јер треба узети у обзир и намирнице које особе смеју или не смеју да користе.

————————————————

Исхрана болесних особа

Болесним особама је од суштинске важности да конзумирају праве намирнице јер храна може да буде лек, али може и да погорша постојеће стање или да створи нови здравствени проблем. Оно што је за дијабетичаре добро, не мора да буде добро за особе које пате од гастритиса. Чак и мање опасна стања, попут повишеног крвног притиска или холестерола, не сме да се игноришу.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh