Gradovi

Zatvoreni u Pritvornom centru u Kosovskoj Mitrovici štrajkuju glađu

KOSOVSKA MITROVICA – Zatvoreni u Pritvornom centru u Kosovskoj Mitrovici započeli su u subotu štrajk glađu nakon što su četiri zatvorenik nenajavljeno prebačena u zatvor u Podujevu.

U zatvoru u Podujevu ne radi ni jedan Srbin i ova četvorica zatvorenika, među kojima je Slobodan Gavrić iz Beograda koji je osuđen na 13. godina zbog terorizma na Kosovu, jedini su Srbi zatvorenici ovog kosovskog zatvora.

Kako je javio Radio Kontakt plus iz Kosovske Mitrovice pozivajući se na neimenovane izvore iz Pritvornog centra zatvorenici od subote odbijaju da uzmu hranu jer se plaše da bi i oni mogli da završe u nekom od kosovskih zatvora u unutrašnjosti.

Među zatvorenicima koji štrajkuju glađu je i lider Građanske inicijative SDP Oliver Ivanović.

Na štrajk glađu zatvorenici su se odlučili jer se plaše da bi i oni mogli da budu premešteni, što ocenjuju rizično kako za njih tako i za članove njihovih porodica koji im dolaze u posete.

U Pritvornom centru u Kosovskoj Mitrovici pritvoreno je oko 40 pritvorenika među kojima su i zatvorenici koji su osuđeni na zatvorske kazne.

 

Protest GI SDP zbog premeštaja zatvorenika

Građanska inicijativa SDP najoštrije je danas osudila iznenadnu odluku da se nekoliko pritvorenika iz zatvora u Kosovskoj Mitrovici prebaci u zatvor u Podujevu.

Ova neobrazložena akcija uznemirujuća je, ne samo za porodice prebačenih pritvorenika, već i za celokupnu javnost na severu Kosova navodi se u saopštenju.

„Podujevo je etnički očišćen, albanski grad, pa boravak pritvorenika srpske nacionalnosti u istom ugrožava njihova ljidska prava“, navodi Građanska inicijativa SDP i posebno ističe „da je ovo još jedan u nizu primera dvostrukih aršina“.

Podsećamo kosovske vlasti i Euleks da su članovi Dreničke grupe jednostavno pobegli, kada su trebali da budu prebačeni u za njih „neodgovarajući“ zatvor u Mitrovici, navodi se u saopsteju.

„Hitno tražimo reakciju Euleksa, čiji je jedan od osnovnih ciljeva boravka na Kosovu zaštita ljudskih prava, da razjasni, ali i poništi ovu odluku, i vrati pritvorenike u Kosovsku Mitrovicu“, navodi se u saopštenju.

Ne mešamo se u odluke pravosudnih organa, ali se borimo za osnovna ljuska prava srpskog naroda na Kosovu, stoji na kraju saopstenja.

 

Kancelarija za KiM oštro osuđuje prebacivanje zatvorenika

Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju danas najoštrije osuđuje prebacivanje četvorice osuđenika srpske nacionalnosti iz Pritvorskog centra u Kosovskoj Mitrovici u zatvor kod Podujeva, čime je bezbednost tih ljudi dovedena u pitanje.

„Ovim provokativnim potezom pogaženi su osnovni principi čovečnosti i ljudska prava osuđenika i direktno izazvana odluka zatvorenika u Pritvorskom centru u Kosovskoj Mitrovici da stupe u štrajk glađu, plašeći se da bi i oni mogli biti prebačeni u neki od zatvora u kojima su kaznu do sada izdržavali isključivo Albanci“, navedno je u saopštenju.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju će u okviru raspoloživih instrumenata pravne pomoći nastojati da doprinese razumnom rešavanju ove situacije, a to znači stvaranju uslova za bezbedan boravak u pritvoru i izdržavanje kazne za sve pritvorenike i osuđenike srpske nacionalnosti.

Upozoravamo da su ovakve opasne jednostrane akcije Prištine zapravo poigravanje sa ljudskim životima, i da je stoga neophodno da reaguju i međunarodne instance koje se staraju o funkcionisanju pravosuđa na Kosovu i Metohiji, navedeno je u saopštenju.

 

 

 

 

 

Foto Tanjug/D.Peternek, arhiva

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh