• Gradovi

  ЗАВРШЕН 11. МЕЂУНАРОДНИ СТУДЕНТСКИ ФЕСТИВАЛ ФОЛКЛОРА У НИШУ

   

  Заједничким концертом свих ансамбала пред више од 7000 људи, синоћ је завршен 11. Међународни студентски фестивал фолклора, у организацији Студентског културног центра Ниш.

  За пет дана се, на једанаест концерата широм Србије, представило више од 500 фолклораца са различитих страна света.

  Завршно вече фестивала започело је дефилеом свих учесника Обреновићевом улицом, а Нишлије ни овога пута нису пропустиле прилику да се поздраве и сликају са  њима. Фолклорци су, затим,  део својих тачака извели пред препуним Тргом краља Милана, као увод у концерт који је следио.

  На бини у Парку Светог Саве заиграли су сви гостујући ансамбли, као и домаћини из Србије.

  Концерт је трајао више од два сата, свако од њих је кроз игру и музику приказао део свог културно-историјског наслеђа, а публика је сваки наступ награђивала дугим аплаузима.

  Уручивањем диплома и захвалница, директорка Студентског културног центра Ниш Драгана Петковић, захвалила се свима који су учествовали у организацији Фестивала фолклора, онима који су дали подршку да све током ове фестивалске недеље буде беспрекорно, ансамблима који су у Ниш дошли и из најудељенијих земаља…

  Како је навела, Фестивал посебну захвалност дугује публици која је за све време трајања жељно ишчекивала и будно пратила активности ансамбала. Концерт су, затим, својим наступом затворили домаћини – Академски фолклорни ансамбл „Оро“.

  Подсетимо, у Нишу су од понедељка до петка боравили фолклорни ансамбли из Мексика, Костарике, Кине, Грчке, Грузије, Бугарске, Боливије… Они су, поред концерата имали и прилику да обиђу овај део Србије, да се упознају са културом и историјом нашег града, пробали традиционалну српску кухињу… Гости су се, такође, кроз своје игре, ношњу и музику, па чак и својим кулинарским специјалитетима које су припремали за домаћине, представили људима у Србији… Управо је то и циљ фестивала – чување културног идентитета и традиције, као и упознавање са културама других народа и земаља.

  Ове године је новина била и та да су концерти одржавани и у Књажевцу, Владичином Хану, Ражњу, Ћуприји и Белој Паланци… Ансамбли су и тамо имали дефилее и наступе пред препуним трговима и салама.

  Студентски културни центар Ниш са поносом може да каже да је ово био један од најуспешнијих Фестивала фолклора до сада. Себи смо одмах поставили и нове циљеве – да идуће године будемо још бољи и да не изневеримо очекивања публике, која из године у годину, заједно са нама, Фестивал фолклора полако претвара у традицију нашег града.

  Д.К.

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com