Novosti online

Завршено претакање амонијака код Јасеновика – више нема никаквих опасности

НИШ – Градски штаб за ванредне ситуација у Нишу званично је саопштио да је данас у раним поподневним сатима окончана акција претакања течног амонијака на железничког прузи Ниш-Зајечар-Прахово пристаниште, код нишког села Јасеновик. Акција претакања из једне од две преврнуте цистерне започета је у среду пре подне и тог дана од укупно 42,5 тона опасне хемикалије преточене су 32 тоне. Претакање је због мрака у среду увече прекинута и јутрос је настављена и успешно завршено.

Процедура претакања обављена је без икаквих проблема и опасности по раднике ангажоване у акцији и, свакако по становништво.

Како нам је рекао командант Градског штаба за ванредне ситуације и градоначелник Ниша Дарко Булатовић, већ током сутрашњег дана и ова друга, сада празна цистерна, која је последња четири дана била на специјалној платформи, на коју је подигнута са насипа поред пруге, биће одвежена са места незгоде, која се догодила у суботу 19. јануара увече.

Подсећамо, из теретног воза са укупно 14 вагона који је саобраћао од Прахова према железничкој станици Црвени крст у Нишу, пре 12 дана преврнула су се и исклизнула из шина два вагона пуна течног амонијака, а пруга је тешко оштећена у дужини од чак 300 метара. Прва цистерна подигнута је на колосек прошлог петка и одмах одвежена у прву железничку станицу, а друга је постављена на платформу са које је из ње прекјуче и јуче амонијак преточен у четири мање. У међувремену, током подизања цистерни са течним амонијаком, у петак 25. и недељу 27. јануара становништво села Јасеновик било је из безбедносних разлога евакуисано.

Наредних данас ће, речено је, бити завршена поправка пруге како би саобраћај на њој ускоро био нормализован.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh