Novosti online

Због браће Илић одустао од кандидатуре за градоначелника Чачка

Чачак – Пре само 50 дана адвокат Иван Ћаловић (38) представљен је као ново име на политичкој сцени Чачка и важио је као фаворит напредњака за челну позицију у овом граду на предстојећим локалним изборима. СНС у овом граду је 21. јануара објавио да ће Ћаловићу поверити улогу носиоца одборничке листе за предстојеће изборе, што је значило да га виде као новог градоначелника уколико напредњаци победе.

Међутим, СНС је јуче предао изборну листу на којој прво место заузима Милун Тодоровић (47), директор „Ауто Чачка”.

Шта се то променило, па угледног адвоката нема нигде на листи с укупно 75 одборничких места?

Иван Ћаловић, који у мобилном телефону чува свој текст под насловом: „Саопштење за медије и извињење пријатељима и свим грађанима Чачка”, у којем објашњава зашто је одступио од борбе да постане најмлађи градоначелник Чачка у пет последњих деценија, за „Политику” коментарише шта се догодило:

„Кандидатуру сам прихватио на предлог председника Српске напредне странке Александра Вучића и њега сам недавно обавестио да одустајем, наводећи да остајем члан странке и објаснио своје разлоге за овакав потез. Из свих разговора у странци разумео сам да ће на следећим изборима у Чачку бити фаворизована породица Илић, браћа Велимир и Војислав из Нове Србије, која Чачком управља још од 1996. године, али мени никад не би пало на памет да у томе учествујем. Због тога сам сачинио ово писмо намењено јавности и одустао од кандидатуре. Није ми амбиција ни да критикујем било кога у Српској напредној странци и остаћу њихов члан. Сматрам да је Милун Тодоровић предузимљив, у свом послу доказан човек, на чији рачун немам ниједну замерку”, рекао је Иван Ћаловић за „Политику”.

У саопштењу за јавност овај млади чачански адвокат наводи да је у политику ушао из најбољих намера, без икаквих личних интереса, са жељом да Чачак учини лепшим, бољим, богатијим и да му врати наду у будућност коју је имао у прошлости.

„Вама који ме знате добро је познато зашто сам се укључио у политички живот у нашем граду: да око себе окупим најстручније људе различитих професија, који нису оптерећени личним интересима, а имају знање и жељу да начине преокрет у нашој средини. Био сам свестан да промене могу изнети само нови људи са новим идејама, без жеље да деле власт са онима који су у последњих 20 година владали нашим градом и довели га до позиције у којој се данас налази. Извињавам се свим поштеним и искреним грађанима који су ми говорили да је то немогуће и да такви људи нису потребни ниједној странци”, каже Ћаловић, додајући да зато више не жели да учествује у оваквој непринципијелној политичкој борби и настављам да обављам своју професију.

„Став централе СНС-а разликовао се од мојих размишљања, што је резултирало да, по одлуци првог човека у партији, не будем више носилац листе. У замену су ми у току ноћи нуђене одређене високе функције у министарствима. Они који су ми то понудили не познају ме довољно као човека. Иван Ћаловић није ушао у политику да би се лично промовисао или задовољио своје амбиције, већ му је била намера да учини нешто за град Чачак, за мештане, омладину која одлази. Био сам спреман да жртвујем и своју адвокатску каријеру зарад виших интереса, интереса грађана Чачка. У томе сам спречен и извињавам се свим грађанима Чачка.

Ћаловићи су позната чачанска породица, а Ивану, који од 2002. држи канцеларију у родном граду, приступ напредњацима је прво партијско чланство. Његов отац Витомир био је судија Општинског суда а сада је такође адвокат овде, а стриц Иванов, Милан, пензионисан је као професор Електротехничког факултета у Београду и писац уџбеника за ту високу школу.

Тодоровић, који је носилац листе СНС-а, каже нам да нема никакав неспоразум са Ћаловићем. Овај негдашњи фудбалер Борца био је од 1993. до 2003. директор продаје, а од тада и генерални директор привредног друштва „Ауто Чачак”, које у свим својим испоставама у Србији има око 600 запослених.

„Немам никаквих намера да градим политичку каријеру. Желим само да оно чега се прихватим урадим у најбољем интересу нашег народа и мог завичаја и ту је тачка”, казао је Милун Тодоровић јуче за „Политику”.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh