Novosti online

Због два Бориса Дачић морао поново да скупља потписе

Иако је за два дана успела да прикупи двадесет хиљада потписа за изборну листу своје коалиције „Ивица Дачић – СПС, ЈС – Зелени Србије”, Социјалистичка партија Србије морала је поново да почне са прикупљањем потписа. Наиме, због сукоба унутар Зелених Србије социјалисти нису могли да предају листу и потписи су им пропали. Проблем је настао када се побунио правни заступник Зелених Борис Ранковић, тврдећи да, према статуту ове странке, листа Зелених не може бити предата без његовог потписа, што је иначе председник Зелених Иван Карић учинио. Како би избегли подношење формалног приговора, социјалисти су одлучили да повуку листу и поново прикупе потписе (десет хиљада је минимум), с тим што ће Зелени бити избрисани из назива листе.

Од лидера странке Ивице Дачића нисмо могли да добијемо коментар на питање како ће се социјалисти извући из ове незгоде у којој су се нашли, а у СПС-а за невољу која их је задесила оптужују и Бориса Тадића. Наиме, како стоји у страначком саопштењу, Борис Ранковић, „који је Тадићев дугогодишњи најближи сарадник” и који је као секретар Зелених остао у мањини када је ова партија доносила одлуку о сарадњи са СПС-ом, поднео је најаву РИК-у да ће тужити СПС јер је „наводно он овлашћено лице испред те странке”. Циљ је, како се наводи, опструкција како социјалисти не би предали листу.

„Познато је да је Борис Тадић 2014. године искористио странку Зелених за повратак на политичку сцену Србије, а одлазећи од њих оставио је своје кадрове попут Бориса Ранковића, са којим је у сарадњи очито спремао овај вид опструкције”, кажу социјалисти и додају да у регистру политичких странка који се води при Министарству за државну управу недвосмислено стоји да је овлашћено лице за заступање Зелених Србије Иван Карић, председник странке, који ову странку заступа и представља у складу са статутом. Нотар који је задужен за јавну оверу коалиционог споразума је, како стоји у саопштењу СПС-а, то и потврдио.

„Очигледно је да су два Бориса – Ранковић и Тадић – ово намеравали да користе како би ометали подношење наше изборне листе”, оцењују социјалисти и додају да их такав потез неће ни омести нити им нанети штету. Напротив, како тврде, овакав потез је само додатно револтирао и мотивисао њихово бирачко и показао да њима (Тадићу и Ранковићу) смета што су Зелени са социјалистима, а не са њима.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh