Novosti online

Због поплава алармантно у Новом Пазару, евакуисано 100 становника

НОВИ ПАЗАР – Градоначелник Новог Пазара Мехо Махмутовић изјавио је да је ситуација у Новом Пазару алармантна и да је у једном делу града евакуисано 100 становника због поплава, а да у појединим деловима града нема струје.

У изјави Танјугу он је рекао да се очекује помоћ војске Србије али и других институција.

Према његовим речима Нови Пазар има проблема са бујичним поплавама, што се и сада потврдило.

„Заиста је тешка ситуација, сви су на терену, од јутрос су сва јавна предузећа са комплетном механизацијом као и приватна предузећа са механизацијом на терену. Очекујем помоћ Војске Србије са људством и тешком механизацијом. Велики део града нема ни струје” рекао је он.

Махмутовић је казао да се руше дивљи мостови који су постављани уз реке а који праве велики проблем .

Премијер у поплављеној Прељини
ПРЕЉИНА – Премијер Александар Вучић стигао је данас око 14 сати у Прељну након вести да је то место у близини Чачка попљављено, а један број грађана евакусаин.

Пемијер је обишао најкритичнија места.

Вучић је за сутра најавио хитну седницу владе и помоћ угроженим подручјима.

Премијер је грађанима поручио да неће да даје лажна обећања, али да ће влада помоћи колико може.

„Нећу да вам дајем лажна обећања, али помоћи ћемо колико можемо”, рекао је Вучић окупљеним грађанима Прељине.

Чемерница се излила из корита јутро и поплавила око 500 домаћинстава у Коњевицима и Прељинској Балузи, а до сад је евакуисано 420 људи.

„Више од сто људи је у овом тренутку евакуисано и они се налазе у Скупштинској сали а ако буде требало спремили смо и спотско сајамску установу Пендик да отворимо за смештај”.

Градоначелник је рекао да данас друге смене у школама неће бити а да деца која су тренутно у школама треба да буду задржана а да са њима остану и наставници.

Иначе у Новом Пазару Јошаница је однела два моста један у близини фабрике Украс и други који се тек изграђује код робне пијаце у том граду а који финансира Влада Србије.

Ванредна ситуација проглашена у четири општине у Србији

Ванредна ситуација због обилне кише на територији Србије проглашена у општинама Чачак, Ариље, Лучани и Бајина Башта, док је ноћас из Горњег Милановца, Прибоја и Чачка евакуисано 15 особа. Припадници Сектора за ванредне ситуације МУП-а заједно са осталим надлежним службама непрекидно прате стање на терену.

Из тог сектора наложен је појачан рад оперативних центара и интензивно извештавање Републичког центра за обавештавање, на деловима територија где су прогнозиране веће количине падавина.

У приправност су стављени Специјалистички тимови за спасавање и рад на води и Специјализоване једнице цивилне заштите за спасавање на води и под водом.

Иначе, у току ноћи припадници Ватрогасно спасилачких јединица СВС МУП-а евакуисали су укупно 15 особа због угрожености поплавом и то: у Горњем Милановцу седам, у Чачку три, у Прибоју пет особа.

На предлог Општинског штаба за ванредне ситуације општине Лучани, на седници одржаној данас 7.3.2016.године, председник општине Лучани донео је Одлуку о проглашењу ванредне ситуације на целој територији те општине.

Ванредна ситуација проглашена је услед угрожености од поплава и клизишта.

Коњевићи и Прељинска балуга, река Чемерница се тренутно излива и са леве и десне стране и потенцијално је угрожено око 500 домаћинстава.

Нови Пазар (Фото Танјуг)

Ванредна ситуације проглашена и у Бајиној Башти
БАЈИНА БАШТА– Кризни штаб за ванредне ситуације Бајина Башта прогласио је ванредну ситуацију на територији целе општине имајући у виду да се очекује још већи пораст воде.Председник Општине Радомира Филиповића каже да је према првим проценама киша највише штете проузроковала на подручју Дуба где је бујица однела мост, затим на подручјима месних заједница Рогачице, Пилице, Солотуше и Вишесаве.Републичка саобраћајна инспекција од ноћас је забранила саобраћај на путном правцу Бајина Башта- Дуб- Ужице, и за путничка и за теретна возила, због оштећености моста.У Вишесави је у неколико кућа пријављено да је вода ушла у подруме али нема података о већим материјалним штетама. По речима власника поплављених кућа у току ноћи услед обилних падавина дошло је до запушења цеви које регулишу оближњи поток што је изазвало изливање воде у куће и дворишта.Река Рогачица такође је изашла из свог корита и поплавила њиве и објекте који се налазе у близини њеног ушћа у Дрини. Излетиште Рача у Бајиној Башти је у потпуности поплављено а вода је скоро стигла и до најпознатијег симбола Бајине Баште, чувене кућице на Дрини.

До сада евакуисано је 15 особа а у току је евакуација шест лица.

На територији Општине Чачка ангажовано је 47 припадника ватрогасно спасилачких јединица са 14 возила.

Специјалистички тим за спасавање и рад на води из Ниша (шест припадника, два возила и два чамца) се тренутно налази у Коњевићима, а на путу ка Чачку су и специјалистички тимови из Београда (14 припадника, 3 возила и 5 чамаца) и Новог Сада (10 припадника, три возила и три чамца). На лице места су упућена и четири представника Управе за ВСЈ.

Из Краљева у Чачак упућено је 71 припадник Жандармерије. Река Ђетина на територији Општине Ужице је набујала и током ноћи је рађено на обезбеђивању корита. Постављено је 15 тона песка.

Тренутно нема падавина.

Прекинут железнички саобраћај Пожега-Чачак
Због поплаве прекинут је железнички сабораћај између Пожеге и Чачка, саопштено је из Железница Србије.Саобраћај је прекинут од 12.45 сати, након што се набујала Западна Морава излила код железничке станице Јелен До.Вода је прекрила скретнице, блок сигнале и пругу на овој деоници, па је железнички саобраћај морао бити обустављен.На свим другим правцима у Србији возови редовно и несметано саобраћају, и поред набујалих река у појединим деловима земље.

Косијерић, у току ноћи је био пресечен пут према месту Сеча Река због набујале реке Скрапеж. Ангажован Специјалистички тим за спасавање и рад на води из Ужица на дежурству. Није било захтева за евакуацијом. ВСЈ интервенисала на на два црпљења воде. Тренутно су у прекиду само локални путеви.

На предлог Штаба за ванредне ситуације општине Ариље, на седници одржаној данас 7.3.2016.године, председник општине Ариље прогласио је ванредну ситуацију на целој територији општине Ариље због изливања Моравице и Рзава. Ватрогасно спасилачка јединица СВС-а интервенисала је на два црпљења воде.

У насељу Лука општина Прибој, у току ноћи се активирало клизиште.

Из једног домаћинства евакуисано пет особа.

Угрожених нема, наводи се у саопштењу МУП-а. (Танјуг)

Марић: Спремни за евакуацију

Како је Танјугу изјавио начелник Сектора за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова Србије Предраг Марић у току је седница Градског штаба за ванредне ситуације у Чачку због проблема са водостајем изнад насипа код Прељине.

„Тамо смо упутили снаге Жандармерије, све наше тимове и људство којим располажемо, али контактирали смо и Војску Србије да се укључе, да будемо припремљени уколико буде потребе да се људи евакуишу”, истакао је Марић.

Према његовим речима тренутно је у том делу Србије најкритичније, док је синоћ то било у Косјерићу и Ариљу, где је због поплаве евакуисано 15 особа.

Када је реч о остатку Србије водостај расте на великим рекама, али, како је објаснио Марић, то је у границама редовне одбране од поплава због чега не би требало да се очекују велики проблеми.

Дунав код Смедерева (Фото Бета/Нениска)

У Косјерићу, Ариљу и Чачку ради се о притокама и бујичном водотоковима, на шта је Сектор за ванредне ситуације у петак упозорио све општинске штабове.

„Последња информација је да је пало око 80 око литара по квадратном метру, док је прогноза била да ће на неким местима бити свега 50 литара по квадратном метру. Имамо оно на шта смо упозоравали. То вам говори и да никада не можете до краја да се ослоните само на прогнозу, већ морате да будете и на терену да помогнете људима”, рекао је Марић. (Танјуг)

Нормализован саобраћаj Горњи Милановац-Прељина-Чачак

Пут Горњи Милановац – Прељина – Чачак отворен је за све категрије возила, након што се вода повукла са коловоза, саопштио је Ауто-мото савез Србије.

Према саопштењу АМС-а саобраћај је профункционисао од 8,50 сати. (Танјуг)

Ванредна одбрана код куле Небојша, у Сопоту и Младеновцу

Ванредна одбрана од поплава проглашена је код куле Небојша и на рекама Кубушница, Јасеница и Велики Луг у општинама Младеновац и Сопот, рекао је директор Београдвода Владимир Баталовић.

(Фото Танјуг/Т.В.)

„То не значи да дошло до изливања, само је степен приправности подигнут на ванредни ниво, што значи дежурство 24 сата”, рекао је Баталовић Танјугу.

Према његовим речима, на територији Београда нема већих проблема на великим рекама, Сави и Дунаву, где важи редовна одбрана, сем у зони куле Небојша.

Проблем, како је навео, представљају бујични водотоци на широј територији града, као што су Кубушница, Јасеница и Велики Луг у Сопоту и Младеновцу где је проглашена ванредна одбрана.

За сад нема опасности ни у Обреновцу и Лазаревцу.

Повишени водостаји су на Пештану, Љигу, Колубари и Тамнави, али и даље у границама испод редовне одбране од поплава.

„Надамо се да ће тај талас проћи пре него што следеха киша падне”, рекао је Баталовић и додао да би, према прогнози РХМЗС, киша могла да пада поподне, вечерас и евентуално сутра ујутру, након чега следи разведравање и престанак падавина. (Танјуг)

У Пријепољу око две хиљаде домаћинстава без струје

Услед обилних снежних падавина које су током ноћи пале на територији ове општине, у прекиду је саобраћај на државном путу који преко Јабуке води до границе са Црном Гором, а око две хиљаде сеоских домаћинстава је без струје.

„Због дрвећа које је услед великих падавина, под теретом снега, пало на овај пут саобраћај је тренутно потпуно обустављен. Екипе су на терену, а нормализација саобраћаја очекује се око 14 сати”, рекао је председник општине и командант кризног штаба општине Пријепоља Емир Хашимбеговић.

Додао је, такође, једним делом блокиран пут за Аљиновиће где се саобраћај одвија отежано, једном траком.

Он је изјавио да је без електричне енергије око две хиљаде домаћинстава у селима Камена Гора, Јабука, Аљиновићи, Мушковина, Правошево где је снежни прекривач висине преко 60 центиментара.

„Очекује се долазак екипа из околних места како би се што пре регулисало снабдевање електричном енергијом”, казао је Хашимбеговић.

Што се тиче водостаја река Лим је била у благом порасту, али се у току дана очекује њено опадање.

Штаб за ванредне ситуације ће поново заседати у 18 сати када ће донети одлуку о уводђењу ванредне ситуације у појединим деловима ове општине. (Танјуг)

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh