BG

ЗБОГ ВРУЋИНА – ЦРВЕНИ МЕТЕО АЛАРМ У ЦЕЛОЈ СРБИЈИ, НАЈВРЕЛИЈЕ У НИШУ, ЋУПРИЈИ И СМЕДЕРЕВСКОЈ ПАЛАНЦИ

Дуплирани позиви лекарима Хитне помоћи широм Србије.

Доктори из Хитне помоћи у Нишу кажу да данас немају времена за предах.

Зову их хронични болесници, метеоропате, али и радници који колабирају у фабрикама и људи у редовима или на Сунцу.

Ниш, Смедеревска Паланка и Ћуприја по свему судећи биће најтоплији градови за викенд, где би температура могла да буде чак 42 степена Целзијуса!

Већ годинама уназад ови градови чувени су по високим температурама током лета, када обично буду измерене више температуре ваздуха него у осталим местима у Србији.

Примера ради, Смедеревска Паланка држи апсолутни српски рекорд када је 24. јула 2007. године измерено 44,9 степени Целзијусових.

И ове године је у Паланци измерено 40 степени, и то 11 јула.

Метеоролог Слободан Совиљ каже да не може са сигурношћу да тврди у којим градовима ће се жива у термометру попети изнад 40 степени, али потврђује да су ова три града увек до сада била топлија у односу на остале. Готово је сигурно да ће тако бити и сада.

– Налазимо се на почетку веома топлог периода с температуром знатно изнад просечних вредности за ово доба године, које су од 27 до 30 степени.

Данас очекујемо температуре од 34 до 38 степени, док ће у петак и за викенд у већини места максимална температура бити 39 и 40 степени, са вероватноћом да локално достигне и 42 степена.

То су измерене температуре у хладу, а уколико би се она мерила на директном сунцу, тада би температура могла да буде виша и за десетак степени – објашњава Совиљ.

Данас се пали црвени метеоларам

Од данас ће у читавој земљи брити проглашен и црвени метеоаларм, када се време сматра да је опасно. Прогнозиране временске појаве могу проузроковати велику материјалну штету, али и да буду опасне по безбедност људи и животиња.

Извор: Новости дана, Блиц

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh