Gradovi

Zbog zabrane maldonijuma sportisti će umirati na terenu

LONDON – Izumitelj maldonijuma ili mildronata Ivars Kalvins, leka zbog kojeg je ruska teniserka Marija Šarapova bila pozitivna na doping testu, izjavio je da će njegova zabrana u budućnosti prouzrokavati smrtne slucajeve na terenu.

Maldonijum se na listi zabranjenih supstanci nalazi od 1. januara 2016. godine, a Šarapova ga je koristila, kako je izjavila, zbog straha od dijabetesa, a koriste ga i ljudi sa srčanim problemima.

Međutim, Svetska antidoping agencija (WADA) stavila ga je na listu zabranjenih jer omogućava bolji protok kiseonika i širi krvne sudove, a svi oni koji ga koriste imaju veću izdržljivost pri povećanim fizičkim naporima.

„Ovaj lek je na tržištu već 32 godine i odjednom je zabranjen. Zbog toga bismo mogli da budemo svedoci iznenadnih smrtnih slučajeva na sportskim terenima“, izjavio je Kalvins za Bi-Bi-Si (BBC).

Od početka 2016. godine nekoliko sportista „palo“ je zbog korišćenja maldonijuma, a pored Šarapove najpoznatije su svetska šampionka na 1.500 metara Etiopljanka Abeba Aregavi i ruska klizačica Jekaterina Bobrova.

Zanimljivo, 13 osvajača medalja na Evropskim igrama u Bakuu prošle godine koristilo je meldonijum.

AP Photo/James Ellingworth

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh