Novosti online

Zelenović organizatorima okruglog stola i EU: Zašto ćutite, ovo nije demokratija

Predsednik Zajedno za Srbiju Nebojše Zelenovića uputio je danas otvoreno pismo predstavnicima Evropske unije i organizatorima okruglog stola vlasti i opozicije o izbornim uslovima, upitavši zašto ćute na izjavu ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića da je to dokaz demokratije, kao i da li znaju šta je demokratija jer do sastanka „ne bi ni došlo da postoji demokratija“.

„Fond za otvoreno društvo nas je pozvao na dijalog sa predstavnicima vlasti o izbornim uslovima. Dijalog je organizovan na neutralnom terenu, Fakultetu političkih nauka, jer smo napustili ono što vladajuća većina naziva parlamentom, iako je režim Aleksandra Vučića tamo po svim principima diktature zgazio i poslednji atom demokratije“, naveo je Zelenović u otvorenom pismu, povodom sastanka na Fakultetu političkih nauka.

Kako je rekao „ostajući na tragu borbe za normalno društvo na demokratskim principima“, odazvali su se pozivu i „kao odgovorni ljudi poštovali zahtev organizatora da sastanak bude zatvoren za javnost i da nakon sastanka ne daju izjave za medije“.

„Ministar unutrašnjih poslova, ponosni vlasnik dve falsifikovane diplome (osnovnih i doktorskih studija), je ovaj sastanak nazvao ‘dokazom demokratije’. Vi kao organizatori ovog sastanka na njegovu izjavu ćutite. Predstavnici EU na ovu izjavu ćute“, istakao je Zelenović.

On ih je upitao i da li znaju da do „sastanaka na temu izbornih uslova nikada ne bi došlo da postoji demokratija?“

„Da li vi imate neke svoje demokratije, koje nama u Srbiji ne pripadaju? Da li znate da ste svojim ćutanjem dali alibi sunovratu jednog društva, jedne zemlje, svih njenih gradjana, ostajući nemi na činjenicu da se to naziva demokratijom? Nama je potpuno jasno da je ovaj sastanak organizovan kao posledica najave mogućeg bojkota piramidalne kriminalne organizacije koju režim naziva izborima. To nisu izbori. Ovo nije demokratija“, naveo je Zelenović.

On je rekao i da su predstavnici opozicije, učesnici sastanka, poštovali princip tišine.

„To ne znači da ćemo ostati nemi na vašu tišinu. Ponovo da vas pitamo: da li znate šta je demokratija? Ne možemo se oko istine dogovarati“, naglasio je Zelenović.

On je svoje pismo organizatorima sastanka i predstavnici EU započeo pitanjima:“Da li znate šta je demokratija? Da li znate šta demokratija podrazumeva? Da li znate koje su osnovne tekovine demokratije?“

„Od 2012. godine mi u Srbiji gubimo demokratiju svaki dan. I tako evo već osmu godinu. Mi znamo da je više nemamo. I znamo da hoćemo da je vratimo. Nismo ništa ni bolji ni gori od ostatka Evrope. Nismo ništa manje zaslužili da živimo kao sav normalan svet“, rekao je Zelenivić na početku pisma.

Zelenović kaže i da kada u Srbiji „organizujete proteste prebiće vas, kada sa dokazima ukažete na kriminalne radnje vladajuće većine progoniće vas po ulicama, kada tražite rešenje za izlaz iz političke i društvene krize blatiće vas, vredjati, zastrašivati, tući, hapsiti“.

„U Srbiji, kada izrazite kritiku režimu Aleksandra Vučića probudićete se kao silovatelj, manijak, nasilnik, lopov, fašista, izdajnik, jer će vas preko noći, orkestrirano uništiti Vučićevi mediji. Da li je to demokratija?“, naglasio je Zelenović u otvorenom pismu, predstavnicima Evropske unije i organizatorima okruglog stola vlasti i opozicije o izbornim uslovima.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh