Gradovi

Žene da uzmu veće učešće u politici

U organizaciji Foruma žena SDP- SDPS u Prijepolju je održana tribina na temu žene u politici, sa koje je poručeno je obaveza svake žene da uzme učešće u javnom i političkom životu, jer jedino žena može da razume potrebe druge žene.

PRIJEPOLJE – U organizaciji Foruma žena SDP- SDPS u Prijepolju je održana tribina na temu žene u politici, sa koje je poručeno je obaveza svake žene da uzme učešće u javnom i političkom životu, jer jedino žena može da razume potrebe druge žene.

„Naša osnovna misija je da sačuvamo ono što je najvažnije, a to su naše porodice. U vremenima teške ekonomske krize uspele smo da najveći teret obaveza preuzmemo na sebe i zbog toga zaslužujemo da biramo i da budemo birane“, kazala je predsednica Foruma žena OO SDP Prijepolje Suanita Čelebić.

Tribini su prisustvovale i direktorka Turističke organizacije Srbije Marija Labović, državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tanja Matić i direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović.

Labović je u obraćanju prisutnim ženama rekla da žene pored tradicionalo rukovodećih mesta koje im pripadaju, a to su školstvo, zdravstvo i sudstvo zaslužuju da budu i na mestima na kojima ih do sada nije bilo.

„Za to pravo možemo se izboriti samo ako se udružimo i podržimo jedna drugu“, rekla je ona.

Dodala je da je za ženu teško da se odluči da uđe u politiku, jer se susreće sa brojnim predrasudama, a naročito je to teško ženama u malim sredinama.

„Sa tim se morate izboriti same, ali je važno da imate podršku svojih kolega iz stranke i pre svega porodice, jer ni muškarci ne mogu biti uspešni ukoliko nemaju podršku u svojim domovima“, rakla je Labović.

Paunović je podsetila da je biračko telo u Srbiji većinski žensko odnosno da 51 odsto glasača jesu žene i da upravo žene svojim glasom odlučuju i biraju većinu.

„Trideset odsto zastupljenosti na izbornim listama za odbornike i poslanike jeste propisano zakonom i uglavnom je ispoštovano, ali žene nisu dobile pravo bez obzira na brojnost da se nađu na mestima kao što je direktor Elektrodistribucije, Srbija gas ili neko drugo javno preduzeće u kojima se okreće veliki novac“, istakla je ona i dodala da žene imaju posebnu odgovornost prema sebi i da moraju da se usavršavaju i obrazuju kako bi postale pre svega ekonomski nezavisne što im potom daje za pravo da mogu samostalno da donose odluke.

Državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tanja Matić je izjavila da je veoma važno što su žene u Prijepolju shvatile koliko je važno da se udruže i da prednosti koje samo žene imaju iskoriste i izbore se zajedno za ono što im pripada.

„Svesne vremena u kojem živimo moramo se zajedno sa našim muškim kolegama izboriti za one ciljeve koji su ženama od posebnog značaja, a to su sprečavanja nasilja u porodici, bolja i kvalitetnija socijalna zaštita, podrška samohranim porodicima, kvalitetan tretman osobama sa invaliditetom i svih drugih kojima je pomoć države neophodna“, naglasila je Matić.

Ona je pozvala Prijepoljke da uzmu aktivno učešće u životu kako bi nametnule ostvarenje upravo ovih ciljeva koja jedino žena svojim senzibilitetom može da prepozna ali i brojnih drugih u kojima žene već godinama nisu imale učešća.

Predsednik OO SDP Esad Hodžić smatra da su se žene za svoja prava izborile odavno, ali da realno učešće u političkom javnom životu svedeno na minumum.

„Smatram da učešće žene u politici ne treba da se reguliše zakonom to je njihovo prirodno pravo, a one za razliku od muškaraca primećuju brojne situacije koje muškarci ne primećuju“, zaključio je Hodžić.

On je izjavio da je u celoj Srbiji opšta kriza kvalitetnih političkih kadrova i svežih ideja i da upravo žene treba da taj nedostatak svojim učešćem u politici isprave.

Hodžić je rekao da je Prijepolje model evropskog grada u kome vekovima žive zajedno dva naroda i dve religije poštujući jedni druge tako da će se u ovom gradu žene kao lideri u političkom životu biti prihvaćene, a ono što one poručuju na pravi način shvaćeno.

On je pozvao sve žene bez obzira na veru i naciju da se uključe u rad SDP jer je to građanska partija u koju su svi dobrodošli, a naročito žene.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh