Gradovi

Žene više uključiti u upravljanje vanrednim situacijama

BEOGRAD – Samo nekoliko jedinica lokalnih samouprava u Srbiji ima žene na čelu štabova za vanredne situacije,

dok ih na poziciji komandanta štaba nema, jer te pozicije uglavnom „pripadaju“ muškarcima, rekla je danas posebna savetnica potpredsednice Vlade i predsednice Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Branka Drašković.

Ona je na konferenciji „Rod i smanjenje rizika od elementarnih nepogoda“ u Hotelu „Zira“ rekla da su žene razvojni potencijal društva i da bi trebalo da budu više uključene u kreiranje politika.

Prema njenim rečima, važno je da se žene uključe više u upravljanje u vanrednim situacijama, i da ne bi trebalo da budu po strani.

Drašković je podsetila da su poplave koje su zadesile Srbiju u maju 2014. godine pogodile više od 1,5 milliona građana i da su štete

iznosile 1,5 milijardi evra.

„Iako elementarne nepogode pogađaju sve kategorije stanovništva, one imaju različite društvene posledice na muškarce i žene“, rekla je Drašković, ukazujući da žene inače spadaju u grupu stanovništa koja je višestruko diskriminisana.

Kako je kazala, one su često nevidljive, ali aktivno doprinose životu lokalne zajednice.

„Zbog socijalne isključenosti žene postaju nevidljivije izloženije rizicima“, rekla je ona ističući da žene mogu da budu podjednako uspešne kao i muškarci u poslu koji obavljaju.

„Želimo da se ova pitanja i dileme više ne postavljaju jer ne

postoje muški i ženski poslovi, već samo dobro i lošije obavljeni poslovi, a žene su više puta pokazale da mogu da budu nosioci promena u društvu“, rekla je Drašković.

Ona je navela da je važno da se žene uključe da upravljaju u vanrednim situacijama i da ne treba da budu po strani.

„One mogu da imaju odlučujuću ulogu u upravljanju vanrednim situacijama u svojoj sredini. Rodna ravnopravnost mora da doprinese smanjenju rizika, a žene su potencijal ovog društva i mogu da budu uključene u kreiranje politika i smanjenje rizika“, rekla je.

Stalna koordinatorka Ujedinjenih nacija Irena Vojackova-Solorano podsetila da su Srbiju 2014. zahvatile poplave koje su pogodile 1,5 milion ljudi.

„Odgovor na katastrofe zahteva zajednički pristup u planiranju i donošenju odluka, radi jačanja otpornosti cele zajednice, veće efikasnosti u obnovi, u kraćem roku“, rekla je ona i dodala da poplave imaju različite uticaje na žene muškarce, devojčice i dečake.

Zamenica direktora Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Sandra Nedeljković ukazala je da je u procesu obnove učestvovalo dosta žena, ne samo muskaraca.

Ona je rekla da se planira usvajanje još jednog zakona koji bi trebalo da unapredi proceš regovanja u vanrednim situacijama, ali i prevenciju.

Ambasador Japana u Srbiji Đuići Takahara rekao je da je Japan i sam često suočen sa nepogodama te da su zato postoji svest o tome koliko je važno da se pomogne u takvim situacijama.

On je kazao da je važno i da je potrebno da se više aktiviraju žene u procesu vanrednih situacija te da je važno i preventivno delovati.

Foto Tanjug/ D. Peternek, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh