Novosti online

Жења доказује праву старост човечанства

Верује се да се такозвани „разумни човек” на Земљи појавио пре 30.000 до 35.000 година. Међутим, људска цивилизација може да буде много старија. О томе сведоче знакови на костима мамута, чији су остаци пронађени 2012. године близу поларне станице Сопочнаја Карга. По мишљењу научника, животиња чији су остаци пронађени, била је жртва древног ловца.

Званични назив открића јесте Сопкаргински мамут. Име Жења фосил мамута је добио у част становника из округа у Краснојарском региону који је пронашао овај вредни остатак – једанаестогодишњег Јевгенија Салиндера, пише руска „Правда”. То се догодило крајем августа 2012. године. Након што се ученик о свом открићу поверио родитељима, они су о томе обавестили раднике најближе метеоролошке станице. И тако су посмртни остаци Жење 2. октобра 2012. године, превезени у Дудинку.

Истраживачи су схватили да је пред њима јединствен примерак – не само скелет, већ цео труп који је тежио око пола тоне и на којем су сачувани фрагменти коже, меса, масти, па чак и поједини унутрашњи органи.

Откриће Жење побило је неке раније научне представе о мамутима. У грби мамута недостајали су велики делови грудних пршљенова. Грба је служила и за друге сврхе – у њој су ове животиње акумулиране моћне залихе масти за зиму. Међутим, Жења је, изгледа, умро у летњем периоду, јер му грба још увек није била довољно велика и на њој није било „зимског капута” – крзна.

У тренутку смрти мамут је имао око 15, 16 година. Лабораторијска истраживања коштаног колагена урађена су на Гронингенском универзитету у Холандији и како је недавно утврдио старији научни сарадник одељења палеолита Института за материјалну културу РАНА у Санкт Петербургу Владимир Питуљко, старост овог налаза је 44.750 година, плус, минус 950 година. Мамут је живео у климатским условима која су слична савременим.

Оштећење на Жењиној јагодичној кости јасно је показало да је повреда нанета инструментом вештачког порекла, највероватније нечим налик на копље. А такво оружје могао је да направи – само човек.

Из овога произлази да је Сибир насељен много раније него што се претпоставља. Узгред, те 2012. године археолози, откривши пребивалиште древног човека на реци Јана, 240 километара иза Поларног круга, наишли су на кости вука који је, по свему судећи, рањен оштрим оруђем, направљеним од кљове мамута. Старост овог налаза такође је била око 45.000 година.

Интересантно, 2014. године на подручју насеља Уст-Ишим, на југу западног Сибира, пронађена је људска кост исте старости… Тако да, иако људи нису савременици мамута, они су живели прилично дуго у близини ових животиња и, наравно, ловили их користећи специјално направљена оружја. И почело је то много пре „званичног одобрења” овог историјског периода.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh